Skocz do zawartości

Kącik kulinarny


Gość MikeMitnick

Rekomendowane odpowiedzi

@jmk poszukaj sobie AIR FRYER :) to maszynka która "smaży" powietrzem bez tłuszczu :)

 

A na dziś:


Perska zupa-krem z dyni piżmowej

przepis z "Persiany" Sabriny Ghayour, z moimi modyfikacjami

Podstawa:
- 1 dynia piżmowa - obrana, bez pestek i pocięta w kostkę
- 3 cebule - pocięte w kostkę
- 1 por (w oryginalnym przepisie są 3) - biała część posiekana
- 3 ząbki czosnku - posiekane
- 2 puszki pomidorów krojonych (zamiast świeżych)
- 3 ziemniaki pocięte w kostkę (ze skórą - tak było w przepisie, tak zrobiłem)

 

Na drugi etap:
- 1 cukinia - pocięta w kostkę
- 2 słoiki ciecierzycy w zalewie

Przyprawy:
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej (najlepiej wędzonej) papryki
- 5 łyżeczek kminu rzymskiego
- 3 łyżeczki płatków soli
- 3 łyżeczki czarnego pieprzu

1) Wszystko poza ciecierzycą i cukinią przysmażasz na oleju delikatnie (na miękko, nie rumiano), a następnie uzupełniasz wodą, żeby przykryć wszystkie warzywa (pomidory można dodać na końcu, bo są w zalewie)
2) Dorzucasz przyprawy
3) Gotujesz do miękkości (ok 30 minut)
4) Blendujesz na krem
5) Dorzucasz 3/4 ciecierzycy wraz z zalewą oraz cukinię, mieszasz i gotujesz 20 minut

Dressing:
- oliwa z oliwek dobrej jakości
- zielsko (ja użyłem koperku, może być pietruszka, kolendra albo mix)
- sok z cytryny
- pokruszone orzechy (użyłem wegańskiego parmezanu z nerkowców)

1) Zmieszać wszystko ze sobą i rozprowadzać po wierzchu zupy

Do posypania:
- pokruszony ser feta

Do dekoracji:
- 1 cebula - pocięta w plastry
- pozostałe 1/4 ciecierzycy

1) Przysmaż wszystko na rumiano, dekoruj wierzch zupy

Podawaj tak:
Krem, na to posypka cebulowo-ciecierzycowa, dookoła oliwa z ziołami i orzechami, w puste miejsca okruchy fety

Można jeść samą albo z chlebem, ale jest MEGA sycąca, więc nie polecam się dopychać niczym więcej 1f642.png

 

M9iJiKs.jpg

  • Lubię! 8
Odnośnik do komentarza

Jedziemy dalej z zupami. Tym razem:

 

Kwarantannowa zupa czosnkowa...
... bo i tak nie będziecie nikomu chuchać w twarz 1f609.png

 

Przepis za mistrzem Yotam Ottolenghi (ukłony).

 

Potrzebujesz (na 2 porcje, Yotam chyba mało je, bo u niego to jest na 4):

 

? 2 łyżki oliwy z oliwek
? 40g masła
? 25 ząbków czosnku

? 3 łodygi selera naciowego

? 4 szalotki

? 1 łyżeczka tymianku (dałem suszony)

? 2 łyżeczki świeżego imbiru
? 4 liście laurowe (dałem 5)
? 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
? 1 litr bulionu warzywnego (albo wrzątku, jak nie masz)

? szczypta szafranu (dałem kurkumę, biedny jestem)
? pęczek natki pietruszki i/lub kolendry
? garść nasion kolendry (to moja modyfikacja, bo nie miałem liści)
?  dwie lampki białego wytrawnego wina (dałem nowozelandzkie Sauvignon Blanc)
? 2 łyżki jogurtu greckiego (1 na porcję)
? harissa (pasta lub sypka - ja dałem sypką, bo taką miałem)

 

➡️ 1. Podgrzej masło i oliwę, a następnie wrzuć na to posiekane drobno szalotki i seler, zeszklij przez 10 minut, nie spal, jak używasz ziaren kolendry to możesz je podprażyć (zanim dodasz tłuszcz).
➡️ 2. Dorzuć pocięty w plastry czosnek, podsmaż ok. 5 minut, nie spal, zalej winem, gotuj 5 minut na małym ogniu.
➡️ 3. Dodaj bulion, liście laurowe, tymianek, sól, imbir i kurkumę/szafran,gotuj 10 minut.
➡️ 4. Wyjmij liście laurowe, zblenduj trochę, ale tak, żeby było czuć coś pod zębem.
➡️ 5. Wlej do miski, dodaj łyżeczkę harissy (lub więcej jak lubisz ostrzejsze), pół pęczka pociętej natki pietruszki lub kolendry i wymieszaj.
➡️ 6. Na górę włóż łyżkę greckiego jogurtu
➡️ 7. Jedz z dobrym pieczywem.
➡️ 8. Nie spotykaj się z ludźmi, bo zabijesz ich oddechem.

 

Smacznego 1f642.png

 

u8CSxIS.jpg

  • Lubię! 2
  • Uwielbiam 1
Odnośnik do komentarza

Wielki Piątek, więc oczywiście bez mięsa 1f642.png
 

Placuszki szpinakowe z masłem limonkowym
Tak jak poprzednio - za Ottolenghim, z autorskimi modyfikacjami

 

Na 7 placuszków (2 żarłoki albo 3 niejadki):
 

? 250 g listków szpinaku
? 110 g mąki pszennej
? 1 łyżka proszku do pieczenia
? 1 jajko całe + 1 żółtko z jajka poniżej
? 1 ubite na pianę białko jajka
? łyżeczka kminku
? 1/2 łyżeczki soli
? 50 g roztopionego masła
?150 ml mleka
? 6 dymek pokrojonych w cienkie plastry lub drobną kostkę (bez szczypiorku)
? łyżka pasty chili
? olej do smażenia
 

Na masełko limonkowe:
? 100 g masła
? skórka z 1 limonki
? sok z 1 limonki
? szczypta soli
? większa szczypta pieprzu
? łyżka rozmarynu
? ząbek czosnku
? 1/2 łyżeczki chili w proszku
 

? Masło limonkowe (najpierw):
 

➡️ Pognieć lub utrzyj masło w misce.
➡️ Dorzuć pozostałe składniki.
➡️ Dobrze wymieszaj masę.
➡️ Zawiń w folię spożywczą i ukształtuj "kiełbaskę" z masła.
➡️ Odłóż do lodówki aż stwardnieje.
 

? Placuszki:

➡️ Na patelni zblanszuj szpinak z odrobiną wody, aż się cały skurczy.
➡️ Odsącz, odciśnij jak najwięcej wody, poszatkuj i odłóż na bok.
➡️ W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło, mleko, całe jajko i kminek na gładkie ciasto a'la naleśnikowe.
➡️ Dodaj dymki, pastę chili i szpinak i dobrze wymieszaj.
➡️ Dorzuć ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszaj.
 

? Smażenie:

➡️ Rozgrzej olej na patelni z grubym dnem na średniej mocy.
➡️ Kładź dwie łyżki stołowe ciasta na jeden placek, a następnie go delikatnie spłaszcz.
➡️ Smaż mniej więcej 2,5 minuty z każdej strony, aż będzie rumiany. Nie spal, ale też nie jedz surowej mąki.
➡️ Zdejmij placki z patelni, połóż na ręcznik papierowy i delikatnie osusz.
➡️ Włóż kolejną porcję
➡️ Na placki połóż po plastrze masła limonkowego, które się niedługo roztopi


Smacznego 1f642.png

 

0SaL2U5.jpg

  • Lubię! 1
  • Haha 1
  • Uwielbiam 1
Odnośnik do komentarza
  • 2 tygodnie później...

Ja rzucam awokado na deske, rozgniatam widelcem (niezbyt mocno, zeby byly grudki), do tego odrobina czosnku (1/3 zabka na 1 awokado), jedno solidne wycisniecie soku z limonki/cytryny, szczypta soli, pieprzu i tyle, pyszka. A ciemna skorke ma awokado Hass ale to nie ma znaczenia tak naprawde, wazne, by bylo stosunkowo miekkie (dojrzale =  pyszne).

  • Dzięki! 1
Odnośnik do komentarza
  • 5 miesięcy później...

No to była zupa dyniowa z Persiany, a teraz moja własna:

 

zupkadupka.jpg

 

#wege #zupa

 

Zupa-krem z dyni i mango

 

Potrzebujesz:

- bulion warzywny

- 1 dynia piżmowa

- 1 dojrzałe mango

- przyprawy jesienno-zimowe (kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, gożdziki)

- garść orzechów pekan

- kawałeczek sera pecorino romano

 

Proces:

1. Obierz dynię i wytnij gniazdo z pestkami, posiekaj w kostkę i przysmaż na oleju

2. Zalej bulionem i gotuj do miękkości

3. Dorzuć mango i przyprawy, pogotuj chwilę

4. W tym czasie posiekaj grubo orzechy i zetrzyj ser

5. Zblenduj zupę i serwuj do misek

6. Posyp orzechami i serem

 

Smacznego

  • Lubię! 1
Odnośnik do komentarza
  • 1 miesiąc później...

#kanapki 

 

Na forum mamy kilku arcymistrzów kucharzenia (macham do Was @Seju, @ajerkoniak, @Vami i pewnie kilku innych), ale pewnie część jest też takich, którzy nie mają za dużego skilla, albo po prostu mają ukochane żony/mamy, które robią im cudowne jedzenie. Ale, są takie chwile, kiedy po prostu jest czas na kanapki. I ja o tym.

 

Jakie macie swoje ulubione kanapkowe przepisy? Im bardziej dokładnie i szczegółowo, tym pewnie lepiej dla kolejnych, którzy się wedrą w temat z nadzieją na dobre amciu.

 

Ja mam dwa strzały:

 

1) Bardzo prosta, tradycyjna wręcz kanapka: bagietka z Putki, masło, szynka z polędwicy, jajko w plasterkach, pomidor i cebula (jeju, ja kocham cebulę <3 naprawdę, najlepiej taką surową)

 

2) Bułka wrocławska własnej roboty (z przepisu na thermomixa), masło, pasztet (ja kupuję w Pamso, bo nie mam za bardzo skąd brać takiego świeżego), żurawina i chrzan. 

 

Nie mam fot moich kanapek, ale musicie mi uwierzyć, że są wyjebane. Do tego herbata i mmm, wchodzi 5-6 sztuk na wieczór jak znalazł.

 

A co u Was? Dopuszcza się wszelkie zestawy z majonezem!!!

Odnośnik do komentarza

W sumie ja rzadko jadam kanapki :)

 

Ale takimi elementami, które mega często się znajdują to special sauce czyli: majo, ketchup, majonez w równych proporcjach, trochę srirachy, sól, pieprz, czosnek, odrobina wody z ogórków kiszonych, odrobina worcestershire i zmieszać i git.

 

Często stawiam na mało składników, ale dobre jakościowo.

 

Dobry chleb z piekarni/ciabatta z pesto, burratą, świeżymi pomidorami (w sezonie) i balsamico. Ewentualnie do tego dobre prosciutto.

 

Każdy chleb trzeba jedna bezwzględnie tostować na patelni z masłem, to jest rigcz. Super sprawą jest Muffuletta, polecam.

 

A takim też szybkim klasykiem jest ciabatta z bekonem, jajkiem sadzonym, na nim parę kropli srirachy i roztopiony ser.

  • Uwielbiam 1
Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...