jasonx Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Hmm, zna ktos może tańszy odpowiednik Baileysa? Cytuj Odnośnik do komentarza
millo Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Carolans może? Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Carolans może? Ale sprawdzone osobiscie? Czy tylko przez wujka gugla? Cytuj Odnośnik do komentarza
millo Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Osobiście, idealnego odpowiednika nie znajdziesz, ale na moje oko Carolans może się nadać... Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Kurczak aksamitny: 2-3 piersi drobiowe pokroic w cienkie paski i zamarynowac (przez ok. godzine) w 3 lyzkach sosu sojowego (ew. maggi) i 1 lyzce imbiru. Po godzinie obtoczyc w mace ziemniaczanej i na woku lub patelni obsmażyć krotko na oleju (3-5 min). Zdjąć z patelni Pokroic: - 2 duze cebule - papryke - pól kapusty pekińskiej - i inne dowolne warzywa (kielki, pedey bambusa, grzyby, marchewka, cukinia i co tam jeszcze kto ma ochote) Kazde z przygotowanych warzym smażyć (ale kazde osobno!!!) na tluszczu po drobiu i zdejmowac odsmażone z patelni do miski, gdzie lezy już kurczaczek. Nastepnie przygotowac sos (proporcjonalnie do ilości składników): - woda (około pól litra) - kilka łyżek sosu sojowego - łyżka miodu - łyżka imbiru - łyżka octu - łyżeczka ostrego sosu chili (albo i wiecej, jak ktos lubi ostre) Wlac zalewe na rozgrzana patelnie, lekko podgotowac, wrzucac kolejno wczesniej obsmażone składniki, doprowadzic do wrzenia. Jeśli będzie za geste – dolac wody, jak za rzadki – maki z woda. Równocześnie z przygotowywaniem potramy ugotowac ryz (najlepiej w wodzie do gotowania ryzu rozpuscic kostke bulionowa – drobiowa lub grzybowa). Smaczne-go!! Cytuj Odnośnik do komentarza
Keith Flint Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 szukam propozycji na kolację jutrzejszą jakieś proste danie na 3 osoby szybkie do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza
yonack Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Jajecznica Cytuj Odnośnik do komentarza
Keith Flint Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Bez przesady, coś trochę bardziej wyszukanego. Mówiłem proste co prawda, ale jajecznica to prymitywizm kulinarny taki (choć nie powiem smaczny) Cytuj Odnośnik do komentarza
yonack Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Jajecznica z boczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
szadas Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Może sałatka z fetą? Cytuj Odnośnik do komentarza
Jabol Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Jedno czy dwa dania? Coś lekkiego czy raczej nie koniecznie? Jakaś przystaweczka? Cytuj Odnośnik do komentarza
Keith Flint Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Przystawki już mam, a na kolacje może być coś ciężkiego (trzech chłopa, każdy ponad 90 kg. będzie na kolacji) Cytuj Odnośnik do komentarza
pawoj Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Przystawki już mam, a na kolacje może być coś ciężkiego (trzech chłopa, każdy ponad 90 kg. będzie na kolacji) świniaka ubij k***a... :| Cytuj Odnośnik do komentarza
Keith Flint Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Nie hoduje świni. Ale już się zdecydowałem chyba. Robie takie coś: Naleśniki zapiekane Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 szklanka mleka 2 jajko sól Nadzienie: paczka mięsa mielonego 70 dag pieczarek 30 dag cebuli puszka kukurydzy puszka pomidorów w puszce (bez skórki) 30 dag żółtego sera 100 ml mleka 2 ząbki czosnku sól pieprz tłuszcz do smażenia farszu Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Przygotowane naleśniki odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dajemy mięso mielone, czosnek, pieczarki, kukurydzę pomidory odsączone z zalewy. Smażymy aż mięso i pieczarki nie będą surowe. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz i sól do smaku. Nadziewamy naleśniki farszem. W rondelku na małej ilości tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy następnie mleko i ser. Podgrzewamy aż do momentu uzyskania gęstej masy. Nafaszerowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem serowym. Zapiekamy przez około godzinę. Potem możemy się już zajadać pysznymi naleśnikami Cytuj Odnośnik do komentarza
Jabol Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 pawoj, Pushek_: Za przeproszeniem czy możecie się zamknąc? Jak nie macie nic do powiedzienia/napisania to nie piszcie i tyle a nie rzucacie debilnymi tekstami jak z przedszkola. Zdaję sobie sprawę że waszym największym wyczynem kulinarnym jest zagotowanie wody na herbatę a resztę odwala mamusia ale naprawdę nie musicie się tym wokół chwalic... Ja od siebie proponowałbym lasagne. Proste w przygotowaniu, super smaczne, sycące i napewno troszkę mniej pospolite aniżeli naleśniki. Potrzebowałbyś jedynie płatów makaronowych, pomidorów, mięsa mielonego. Reszta składników jest standartowa i pewnie masz je w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza
pawoj Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Jabo(L) za przeproszeniem czy możesz mi obciągnąć ? to o pisaniu / mówieniu tyczy się również ciebie... Nie pozdrawiam żeby nie było off topicu Jabal na pw przesłał mi przepis na Kanapke z Kutachem ponoć sycące ;] Cytuj Odnośnik do komentarza
me_who Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 OM: Jeszcze jeden tekst napinkowy nie na temat i z punktu dam +3 :MO Cytuj Odnośnik do komentarza
Keith Flint Napisano 14 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Szukam naprawdę ostrych zupek w paczce. Próbowałem wszelkie Vifony, KimLany, Amino, Knorry, Kuksu Narazie najostrzejszą znalezioną przeze mnie jest ta ostatnia. Znacie coś ostrzejszego. Za info z góry dziękuję chętni spóbuje czegoś nowego i osądze Cytuj Odnośnik do komentarza
szadas Napisano 15 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Zawsze możesz sam sobie doprawić taką zupkę własnymi pikantnymi przyprawami. I będzie po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Adżabsandał kaukaski Smażymy cebulkę, dolewamy wody, wkrajamy bakłażany bez skórki drobno pocięte w kostkę, pomidory, wsypujemy dużo tymianku, vegetę, pieprz, sól, dużo najostrzejszego chili jakiego znajdziecie, przykrywamy i dusimy. Jak bakłażan trochę się skurczy, odlewamy trochę wody i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę (kolor do wyboru, ja użyłem żółtej) oraz świeże papryczki pepperoni (im więcej rzecz jasna tym lepiej) - koniecznie z gniazdami, bo w pestkach jest najwięcej kapsaicyny. Gotujemy to wszystko razem aż bakłażan będzie bardzo miękki, a papryki jeszcze będą twarde (nie można ich rozgotować) - trzeba wyczuć moment. Podawać z bazylią i tostami. Można też dorzucić przysmażone ziemniaczki przed bakłażanami jak kto lubi. Skład na 2 średnie porcje: 2 bakłażany 3 pomidory 1 cebula 1 papryka żółta 3 papryczki pepperoni pieprz kolorowy w młynku sól vegeta tymianek ognisty smok pepperoni mancinato by Kotanyi bazylia tosty Fotka Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.