Kuchar Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 @Pulek, bagietka z Putki to dla mnie i mojej Olki odkrycie tego roku. Jest po prostu mistrzowska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
schizzm Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Zazdroszczę. ja już nie mogę patrzeć na jakiekolwiek bagietki i jak tylko mogę szukam jakichkolwiek odmian chleba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Seju Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Dla mnie rzecza, ktora jest bezdyskusyjnie perfekcyjna do kanapek jest Ajvar, ktory moj dobry kolega przywiozl mi z Serbii. Jest tak absolutnie przepyszny, ze zamowilem u niego 10 sloikow i polowe juz pewnie zjadlem Prawde mowiac kanapki jem czesto ale zawsze robie je z tego co mam w lodowce. Wedliny nie mam nigdy, ale ZAWSZE mam sery, oliwki, sosy (ketchup, mayo, sriracha) i cos zielonego (optymalnie rukola). W ogole jedna z moich ulubionych kanapek, tzw. smak dziecinstwa, to swieze pomidory w plasterki, a na to cebulka w drobna kostke, sol i pieprz. Obled! 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kaczy Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 w Lidlu regularnie zakupuję zdaje się Ajvar, jeśli nie przekręciłem nazwy, też polecam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 50 minut temu, Seju napisał: smak dziecinstwa, to swieze pomidory w plasterki, a na to cebulka w drobna kostke, sol i pieprz. Obled! Zgadzam się - to jest również mój smak dzieciństwa, do tego herbata z cytryną po wieczorze na rowerze albo z piłką A ja może nie o kanapkach, choć na kanapkę to pasuje wyśmienicie. Ostatnio pasjami jemy wegański sos à la boloński, do makaronu, do kaszy, do chleba, sam Składniki to: granulat sojowy, olej/oliwa/masło, seler korzeniowy, marchew, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, ewentualnie koncentrat na podbicie smaku, tak jak sos sojowy, przyprawy (u mnie najczęściej rozmaryn - bo uwielbiam pasjami - i oregano, sól, pieprz). Przepis też jest prosty jak budowa cepa, choć ważny jest jeden trick, żeby granulat się nie rozklapciał: należy go przesmażyć do lekkiego zarumienienia na patelni z łyżką oleju/oliwy. Po czym zdjąć i odłożyć na bok. Selera i marchew ścieram na grubej tarce, cebulę i czosnek kroję i wrzucam do garnka na oliwę, do tego zioła, chwilę przesmażam, po czym dodaję starte warzywa. Jak warzywa się obsmażą i zmiękną, dodaję przecier pomidorowy, plus ewentualnie łyżkę koncentratu i łyżkę sosu sojowego. Dusi to się z e 20 minut tak razem, na koniec właściwie, ostatnie 10 minut dorzucam podsmażony granulat sojowy, czekam aż się zredukuje do pożądanej konsystencji i eccolo qui! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Misiek Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 53 minuty temu, Seju napisał: Dla mnie rzecza, ktora jest bezdyskusyjnie perfekcyjna do kanapek jest Ajvar, ktory moj dobry kolega przywiozl mi z Serbii. Jest tak absolutnie przepyszny, ze zamowilem u niego 10 sloikow i polowe juz pewnie zjadlem Prawde mowiac kanapki jem czesto ale zawsze robie je z tego co mam w lodowce. Wedliny nie mam nigdy, ale ZAWSZE mam sery, oliwki, sosy (ketchup, mayo, sriracha) i cos zielonego (optymalnie rukola). W ogole jedna z moich ulubionych kanapek, tzw. smak dziecinstwa, to swieze pomidory w plasterki, a na to cebulka w drobna kostke, sol i pieprz. Obled! Podravka robi całkiem dobry Ajvar, a że to chorwacka firma, to coś tam potrafią Próbowałem kilka różnych dostępnych u nas i zdecydowanie od Podravki wygrywa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Seju Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Ten serbski ajvar rozni sie tym od polskich, ze ma cale kawalki papryki i do tego smietanowa konsystencje przy swietnym skladzie, bez zadnych dodatkow. Te Podravkowe i inne takie tez sa OKEJ ale nic poza tym. Jak znajde w necie to podesle link, mozecie sobie zamowic zeby stwierdzic "ja pierdole, jakie zajebiste!". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Seju Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Takie cos. 10/10. To czarne w srodku to przypalona skorka papryki. Cytuj Odnośnik do komentarza
schizzm Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Sekret babuni Ale ze serbskie i pisane lacinka? O tempora, o mores... Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Spotkal sie ktos z Was z herbata o smaku coli? Ew jakas mieszanka,ktora moglaby byc zblizona do tego aromatu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
zovalik Napisano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Jest taka roślina która pachnie jak cola (wpisz w Google roślina cola) ale jaki smak będzie miał napar z niej to nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza
klinsmann Napisano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 syrop do Coca Coli się robi z daktyli... i nie tylko colę może to ten trop? Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Ło jezu 8 miesięcy nikt tu nie pisał. No to łapcie mój nowy przepis na sałatkę mistrzów: Składniki: 1 stek wołowy z rostbefu (ok. 400 gramów) 10 plastrów surowego, wędzonego boczku (ok. 150 gramów) mieszanka sałat kilka filetów anchois parmezan w płatkach do posypania sosy wg uznania (musztarda, sos BBQ, bekonez, domowy ostry sos) opcjonalnie pieprz, sproszkowane grzyby leśne, dodatkowy tłuszcz Proces: Wytopić tłuszcz z boczku i usmażyć go na chipsy na wolnym ogniu Zdjąć i odsączyć boczek, rozgrzać tłuszcz do maksimum Na bekonowym tłuszczu usmażyć stek z rostbefu tak, aby skórka była chrupiąca, a środek czerwony lub różowy, odstawić na parę minut Posiekać filety anchois Rostbef posiekać na cienkie plastry Ułożyć na talerzu sałaty, anchois oraz chipsy z boczku, na sałaty włożyć wołowinę, całość posypać płatkami parmezanu Dodać dowolne sosy i ew. posypać pieprzem lub sproszkowanymi grzybami Foty i morskie opowieści: https://beerbaconliberty.com/2021/09/21/cienko-krojony-rostbef-z-chipsami-z-boczku/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.