Skocz do zawartości

Kącik kulinarny


Gość MikeMitnick

Rekomendowane odpowiedzi

Torfowy karmelizowany boczek na ostro

Najlepsza przekąska imprezowo-telewizyjna ever

Boczek w plastrach (faszystowska niedziela z zakazem handlu spowodowała, że miałem tylko wędzony z Żabki)
50 ml whisky Lagavulin 16yo
Łyżeczka cukru pudru
Chili w proszku wg uznania (dałem bird's eye pół łyżeczki)

1. Nagrzać piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem.
2. Rozmieszać w szklance składniki na glazurę
3. Układać boczek plastrami na papierze do pieczenia
4. Pędzelkiem lub łyżeczką smarować obficie glazurą boczek z obu stron
5. Piec aż tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się chrupki. Przewrócić w połowie mniej więcej. Mi to zajęło ok 45 minut.

Podawać z sosem blue cheese lub BBQ oraz szklanką Lagavulina lub dobrą kawą na lodzie.

Smacznego. Nic lepszego dziś nie zjecie.

 

a20c202fb85d1213b0a644bd91a02b00.jpg

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
 

  • Lubię! 3
  • Uwielbiam 2
Odnośnik do komentarza

Ligawa sous vide z sałatką tajską i dressingiem orzechowym

 

mSAPwPK.jpg

 

 

Mięso

Składniki:

  • 3 steki z ligawy grube na cal
  • resztki zupy tom yum
  1. Zamarynować mięso przez noc
  2. Włożyć do worków próżniowych i gotować sous vide w 56 stopniach (polecam sprawdzić 52 i 54) przez ok. 2,5 godziny.
  3. Osuszyć dokładnie i wrzucić na maksymalnie rozgrzaną patelnię grillową ze skwierczącym olejem.
  4. Po wytworzeniu skarmelizowanej skórki zdjąć z patelni i odczekać 5 minut.

Ziemniaki

Składniki:

  • 10 młodych małych lub średnich ziemniaków
  • koperek suszony
  • masło lub olej
  1. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 220 stopni.
  2. Ziemniaki dobrze umyć, ale nie obierać.
  3. Położyć ziemniaki na papier do pieczenia, posypać koperkiem i dorzucić tłuszcz.
  4. Zawinąć wszystko w „cukierek”, położyć na blasze i piec ok. 35 minut.

Sałatka

Składniki:

  • 5 garści jarmużu
  • 1 duża marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 1 dojrzałe mango
  • sok z 2 limonek
  • garść listków kolendry z łodyżkami
  • garść listków mięty bez łodyżek
  • białe końcówki z 1 pęczka dymki
  • 100 g orzechów nerkowca
  1. Uprażyć orzechy na suchej patelni
  2. Poszatkować lub drobno pociąć jarmuż, kolendrę i miętę
  3. Pociąć w cienkie paski obraną marchew i czerwoną paprykę bez białych błonek
  4. Pociąć miąższ mango w kostkę
  5. Pociąć dymkę w cienkie plastry
  6. Wrzucić wszystko do miski, zalać sokiem z limonek i dobrze wymieszać

Sos orzechowy

Składniki:

  • 100 g masła orzechowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • chili wg uznania (ja dałem ¼ łyżeczki sproszkowanego Bird’s Eye)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm obranego korzenia imbiru

Wrzucić wszystko do kielicha blendera i zmiksować na jednolitą masę (masło orzechowe najlepiej na samą górę, bo na dole może zakleić ostrza)

Podawać mięso z ziemniakami, a sosu orzechowego używać albo jako dressing do sałatki, albo jako dip do mięsa.

  • Lubię! 2
  • Smutny 1
  • Uwielbiam 3
  • Dzięki! 1
Odnośnik do komentarza

:wub:STEAK RAMEN :wub:

 

Steak Ramen

 

Bulion:

  • 1 opakowanie kości wieprzowych (Biedronka)
  • 1 opakowanie skrzydełek kurczaka (Biedronka)
  • 1 por
  • 10 cm korzeń imbiru
  • 1 główka czosnku
  • woda
  1. Namoczyć przez kilkanaście minut mięso.
  2. Wymienić wodę, włożyć mięso, doprowadzić do wrzenia, gotować 3-5 minut.
  3. Wylać wodę, przepłukać mięso pod zimną wodą.
  4. Napełnić garnek wodą, włożyć mięso i warzywa przecięte na pół, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i gotować minimum 3 godziny.
  5. Pozostały bulion po posiłku użyć do kolejnego ramenu. Można go swobodnie mrozić i używać jako naturalnych domowych kostek rosołowych.

Tare (na 2 porcje):

  • 5 łyżek stołowych sosu rybnego
  • 5 łyżek stołowych sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe sosu Worcestershire
  1. Połączyć wszystko.

Na 1 porcję zupy:

  • połowa porcji tare
  • 100 gramów makaronu jajecznego gniazda
  • bulion do wypełnienia miski
  • 1 jajko
  • 1/2 steka wołowego (ok. 100 gramów)
  • garść kiełków słonecznika
  • garść pociętego szczypioru
  • czarny sezam do posypania
  • 1 arkusz nori
  1. Jajko ugotować na miękko. Następnie wrzucić do kąpieli lodowej. Czas gotowania zależy od wielkości jajka. Żółtko powinno wypływać.
  2. Stek wyjąć z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej i oczyścić ze złogów.
  3. Rozgrzać maksymalnie patelnię grillową i odrobinę oleju na niej.
  4. Smażyć stek około 90 sekund z każdej strony, aby uzyskać stopień wysmażenia rare.
  5. Odłożyć stek na deskę na pięć minut, następnie ciąć na cienkie plastry w poprzek włókien.
  6. Zupę podawać w następującej kolejności od dołu: tare – makaron – bulion – dodatki – sezam do posypki.

Smacznego!

  • Lubię! 8
  • Uwielbiam 1
Odnośnik do komentarza

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2019/09/30/flawed-guidelines-red-processed-meat/

 

The new guidelines are not justified as they contradict the evidence generated from their own meta-analyses. Among the five published systematic reviews, three meta-analyses basically confirmed previous findings on red meat and negative health effects.

(...)

This is a prime example where one must look beyond the headlines and abstract conclusions. It is important for journalists, health professionals, and researchers to look beyond the sensational headlines and even the abstracts of the papers to verify the evidence behind the claims. It’s also crucial to understand that nutrition research is a long and evolving process, and therefore critical to look at the totality of the evidence.

 

;) 

  • Lubię! 1
Odnośnik do komentarza
2 minuty temu, Gabe napisał:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2019/09/30/flawed-guidelines-red-processed-meat/

 

The new guidelines are not justified as they contradict the evidence generated from their own meta-analyses. Among the five published systematic reviews, three meta-analyses basically confirmed previous findings on red meat and negative health effects.

(...)

This is a prime example where one must look beyond the headlines and abstract conclusions. It is important for journalists, health professionals, and researchers to look beyond the sensational headlines and even the abstracts of the papers to verify the evidence behind the claims. It’s also crucial to understand that nutrition research is a long and evolving process, and therefore critical to look at the totality of the evidence.

 

;) 

2-3, to nie jest poważna porażka :)

Odnośnik do komentarza

No ale tu działa ten drugi cytat.

 

Z nagłówka NY Times wynika, że wszystko co do tej pory powiedziano o związku spożywania czerwonego i przetworzonego mięsa to nieprawda. A to nieprawda, że to nieprawda ;) (dalej można wyczytać, że kwestionują wielkość wpływu spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa na ryzyko wystąpienia raka i chorób cywilizacyjnych, a nie sam fakt, do tego na podstawie próbek, które spożywają trzy porcje(? servings) tegoż mięsa tygodniowo, podczas, gdy ten wskaźnik jest większy dla osób które ograniczyły spożycie z co najmniej 1 porcji dziennie, co jest charakterystyczne dla 1/3 dorosłej populacji US).

 

Niestety w świat pójdzie nagłówek i że to wszystko nieprawda!

 

Poza tym to jest 3 potwierdziły zdecydowanie, a dwie - nie wiadomo, a nie że zaprzeczyły :P I do tego to ich własne analizy.

  • Lubię! 1
Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...