Vami Napisano 2 Września 2019 Udostępnij Napisano 2 Września 2019 @Pulek dorzuciłem jeszcze oliwki do dekoracji: 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 8 Września 2019 Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Torfowy karmelizowany boczek na ostro Najlepsza przekąska imprezowo-telewizyjna ever Boczek w plastrach (faszystowska niedziela z zakazem handlu spowodowała, że miałem tylko wędzony z Żabki) 50 ml whisky Lagavulin 16yo Łyżeczka cukru pudru Chili w proszku wg uznania (dałem bird's eye pół łyżeczki) 1. Nagrzać piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem. 2. Rozmieszać w szklance składniki na glazurę 3. Układać boczek plastrami na papierze do pieczenia 4. Pędzelkiem lub łyżeczką smarować obficie glazurą boczek z obu stron 5. Piec aż tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się chrupki. Przewrócić w połowie mniej więcej. Mi to zajęło ok 45 minut. Podawać z sosem blue cheese lub BBQ oraz szklanką Lagavulina lub dobrą kawą na lodzie. Smacznego. Nic lepszego dziś nie zjecie. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
z0nk Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Panie otwórz jakiegoś bloga "Vami w kuchni was omami" czy coś. Będę testował prawie wszystko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
wwosik Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 44 minuty temu, z0nk napisał: Panie otwórz jakiegoś bloga "Vami w kuchni was omami" czy coś. Będę testował prawie wszystko Was umami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 W dniu 9.09.2019 o 08:36, z0nk napisał: Panie otwórz jakiegoś bloga "Vami w kuchni was omami" czy coś. Będę testował prawie wszystko Beer, Bacon & Liberty kolego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
z0nk Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 1 minutę temu, Vami napisał: http://www.beerbaconliberty.com kolego Proście i będzie wam dane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Jak robisz punkt 4 po 3? Smarujesz z jednej strony, po 20 min obracasz i smarujesz z drugiej? Czy 4 powinno byc przed 3 moze? Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 10 Września 2019 Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Kładę na blaszce i NIE WKŁADAM jej do piekarnika Smaruję z jednej, obracam, smaruję z drugiej, wkładam do piekarnika Potem podczas pieczenia obracam jeszcze raz (ale już nie smaruję, choć można). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 11 Września 2019 Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Ligawa sous vide z sałatką tajską i dressingiem orzechowym Mięso Składniki: 3 steki z ligawy grube na cal resztki zupy tom yum Zamarynować mięso przez noc Włożyć do worków próżniowych i gotować sous vide w 56 stopniach (polecam sprawdzić 52 i 54) przez ok. 2,5 godziny. Osuszyć dokładnie i wrzucić na maksymalnie rozgrzaną patelnię grillową ze skwierczącym olejem. Po wytworzeniu skarmelizowanej skórki zdjąć z patelni i odczekać 5 minut. Ziemniaki Składniki: 10 młodych małych lub średnich ziemniaków koperek suszony masło lub olej Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 220 stopni. Ziemniaki dobrze umyć, ale nie obierać. Położyć ziemniaki na papier do pieczenia, posypać koperkiem i dorzucić tłuszcz. Zawinąć wszystko w „cukierek”, położyć na blasze i piec ok. 35 minut. Sałatka Składniki: 5 garści jarmużu 1 duża marchew 1 papryka czerwona 1 dojrzałe mango sok z 2 limonek garść listków kolendry z łodyżkami garść listków mięty bez łodyżek białe końcówki z 1 pęczka dymki 100 g orzechów nerkowca Uprażyć orzechy na suchej patelni Poszatkować lub drobno pociąć jarmuż, kolendrę i miętę Pociąć w cienkie paski obraną marchew i czerwoną paprykę bez białych błonek Pociąć miąższ mango w kostkę Pociąć dymkę w cienkie plastry Wrzucić wszystko do miski, zalać sokiem z limonek i dobrze wymieszać Sos orzechowy Składniki: 100 g masła orzechowego 100 ml mleka kokosowego sok z ½ cytryny łyżeczka miodu łyżka sosu sojowego chili wg uznania (ja dałem ¼ łyżeczki sproszkowanego Bird’s Eye) 1 ząbek czosnku 2 cm obranego korzenia imbiru Wrzucić wszystko do kielicha blendera i zmiksować na jednolitą masę (masło orzechowe najlepiej na samą górę, bo na dole może zakleić ostrza) Podawać mięso z ziemniakami, a sosu orzechowego używać albo jako dressing do sałatki, albo jako dip do mięsa. 2 1 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
laki Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Nadszedł czas by wymienić patelnie, bo obecna (Tefal Jamie Oliver) zaczyna dogorywać i pytanie, co obecnie na rynku jest godne polecenia? Skłaniam się ku teflonowej, w dużym rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Jakikolwiek odpowiedni rozmiarowo model Tefala to pewniak. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 24 Września 2019 Udostępnij Napisano 24 Września 2019 STEAK RAMEN Bulion: 1 opakowanie kości wieprzowych (Biedronka) 1 opakowanie skrzydełek kurczaka (Biedronka) 1 por 10 cm korzeń imbiru 1 główka czosnku woda Namoczyć przez kilkanaście minut mięso. Wymienić wodę, włożyć mięso, doprowadzić do wrzenia, gotować 3-5 minut. Wylać wodę, przepłukać mięso pod zimną wodą. Napełnić garnek wodą, włożyć mięso i warzywa przecięte na pół, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i gotować minimum 3 godziny. Pozostały bulion po posiłku użyć do kolejnego ramenu. Można go swobodnie mrozić i używać jako naturalnych domowych kostek rosołowych. Tare (na 2 porcje): 5 łyżek stołowych sosu rybnego 5 łyżek stołowych sosu sojowego 2 łyżki stołowe sosu Worcestershire Połączyć wszystko. Na 1 porcję zupy: połowa porcji tare 100 gramów makaronu jajecznego gniazda bulion do wypełnienia miski 1 jajko 1/2 steka wołowego (ok. 100 gramów) garść kiełków słonecznika garść pociętego szczypioru czarny sezam do posypania 1 arkusz nori Jajko ugotować na miękko. Następnie wrzucić do kąpieli lodowej. Czas gotowania zależy od wielkości jajka. Żółtko powinno wypływać. Stek wyjąć z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej i oczyścić ze złogów. Rozgrzać maksymalnie patelnię grillową i odrobinę oleju na niej. Smażyć stek około 90 sekund z każdej strony, aby uzyskać stopień wysmażenia rare. Odłożyć stek na deskę na pięć minut, następnie ciąć na cienkie plastry w poprzek włókien. Zupę podawać w następującej kolejności od dołu: tare – makaron – bulion – dodatki – sezam do posypki. Smacznego! 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Czemu nie paliłeś kości? Czas czy tak wolisz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Seju Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Ladne, ladne i doceniam strone wizualna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 54 minuty temu, ajerkoniak napisał: Czemu nie paliłeś kości? Czas czy tak wolisz? Moim minimiotaczem to szybciej bym się zesrał Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Piekarnik na maksa i po godzince by było trochę ładnie przyjarane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Reaper Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 @Vami się ucieszy - ukazało się badanie naukowe, z którego wynika, że nie ma odpowiednich dowodów na to, aby stwierdzić, że częste jedzenie mięsa ma negatywny wpływ na zdrowie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2019/09/30/flawed-guidelines-red-processed-meat/ The new guidelines are not justified as they contradict the evidence generated from their own meta-analyses. Among the five published systematic reviews, three meta-analyses basically confirmed previous findings on red meat and negative health effects. (...) This is a prime example where one must look beyond the headlines and abstract conclusions. It is important for journalists, health professionals, and researchers to look beyond the sensational headlines and even the abstracts of the papers to verify the evidence behind the claims. It’s also crucial to understand that nutrition research is a long and evolving process, and therefore critical to look at the totality of the evidence. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Feanor Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 2 minuty temu, Gabe napisał: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2019/09/30/flawed-guidelines-red-processed-meat/ The new guidelines are not justified as they contradict the evidence generated from their own meta-analyses. Among the five published systematic reviews, three meta-analyses basically confirmed previous findings on red meat and negative health effects. (...) This is a prime example where one must look beyond the headlines and abstract conclusions. It is important for journalists, health professionals, and researchers to look beyond the sensational headlines and even the abstracts of the papers to verify the evidence behind the claims. It’s also crucial to understand that nutrition research is a long and evolving process, and therefore critical to look at the totality of the evidence. 2-3, to nie jest poważna porażka Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 No ale tu działa ten drugi cytat. Z nagłówka NY Times wynika, że wszystko co do tej pory powiedziano o związku spożywania czerwonego i przetworzonego mięsa to nieprawda. A to nieprawda, że to nieprawda (dalej można wyczytać, że kwestionują wielkość wpływu spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa na ryzyko wystąpienia raka i chorób cywilizacyjnych, a nie sam fakt, do tego na podstawie próbek, które spożywają trzy porcje(? servings) tegoż mięsa tygodniowo, podczas, gdy ten wskaźnik jest większy dla osób które ograniczyły spożycie z co najmniej 1 porcji dziennie, co jest charakterystyczne dla 1/3 dorosłej populacji US). Niestety w świat pójdzie nagłówek i że to wszystko nieprawda! Poza tym to jest 3 potwierdziły zdecydowanie, a dwie - nie wiadomo, a nie że zaprzeczyły I do tego to ich własne analizy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.