Skocz do zawartości

Świadomy konsumpcjonizm


Rekomendowane odpowiedzi

Stewia to roślinka, mam nawet w doniczce. Jest zdrowsza od cukru, ale ma charakterystyczny smak, nie każdemu pasuje. Brązowy cukier a biały cukier to praktycznie żadna różnica.

 

Inną alternatywą jest ksylitol, cukier brzozowy. Smakuje jak normalny cukier, ma niski indeks glikemiczny, nie powoduje próchnicy. Jedyny haczyk to cena ;)

Odnośnik do komentarza

Wiadomo za to jak wpływa na poziom insuliny (i w związku z tym glukozy) i nadciśnienie.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16278783zmniejsza poziom insuliny i glukozy we krwi

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303371w porównaniu do aspartamu i cukru jest znacznie mniej glukozy we krwi

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14693305robi dobrze na nadciśnienie

 

Żeby trochę bardziej gorzko było tutaj http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10690946pokazuje zwiększenie produkcji insuliny przez trzustkę, natomiast badanie było przeprowadzone in-vitro (bez udziału żywej istoty), więc jest raczej zdecydowanie mniej wiarygodne niż badanie na myszach czy ludziach.

 

Z drugiej strony wiadomo tylko jak stewia działa ~krótkoterminowo (chociaż na nadciśnienie podobno dobrze działa na dłuższą metę). Nie znalazłem za bardzo sensownego badania na temat długoterminowego działania stewii (wspomnienia gdzieś na jakiejś stronie, że może powodować raka nie liczę, jako coś co warto brać pod uwagę). Na moje jak komuś nie przeszkadza smak i cena to czemu nie.

 

e: Jako ciekawostkę powiem, że ja słodziłem słodzikiem przez około rok, dałem sobie potem z tym spokój, bo tak naprawdę jedną herbatę dziennie a czasem nawet rzadziej, posłodzić to tam chuj z tym. No ale ciekawostka jest taka, że jak wróciłem do tradycyjnego cukru to okazało się, że mogę słodzić łyżeczkę, a przed słodzikiem słodziłem dwie pełne (przy jednej herbata miała gorzki smak). Słodziłem czymś tam z marketu, chyba na bazie aspartamu.

Odnośnik do komentarza

ja ksylitol cenię za działanie antypróchnicze, przez kilka lat używałem (i używam) Haxylu, pasty do zębów z kyslitolem, produktu z polskiej firmy - niestety w aptekach zazwyczaj jej nie mają, ale jak się zamówi to sprowadzają i następnego dnia jest. próchnica znacznie się uspokoiła, aż moja dentystka się zdziwiła. :)

 

słodyczy nie jadam (chociaż czekolady z ksylitolem już widziałem), nie słodzę żadnych napojów gorących, a cukier (brązowy) trzymam w domu mam "dla gości". :)

 

smak stewii dla mnie jest odpychający, nawet cola go nie zabija. ;)

 

do ksylitolu zastrzeżenia mają hc ekolodzy, bo proces jego pozyskiwania nie jest naturalny i nieszkodliwy dla roślin. Chińczycy ostatnio coś kombinują z pozyskiwaniem/produkowaniem ksylitolu z ... kukurydzy, ale ja chyba zostanę przy nieekologicznym ksylitolu brzozowym.

Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...