Skocz do zawartości
Między 26 a 29 lipca w LIPINACH odbędzie się XVIII Zlot CMF. Serdecznie zapraszamy do zgłaszania się!
TEMAT ZLOTOWY

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki.

Ty zawodowo programujesz? Czy to zajęcie po godzinach?

Czytam, że dobrze zaczynać od C++, ew. potem Java. Prawda to? Czy tak bez niczego, można zacząć od Pythona?

Póki co to Pythona znam z nazwy. Nawet nie wiem, co można w nim stworzyć. Jak na razie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ja 9 miesięcy temu zacząłem się uczyć od zera i coś tam piszę raczej dla zabawy, ale coraz poważniej myślę czy by nie pójść w tym kierunku. Python jest raczej najłatwiejszy do startu ;) A na resztę pytań może odpowie Ci ktoś inny, bo na tym forum jest trochę ludzi, którzy zajmują się tym zawodowo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dowolny język (popatrz po ogłoszeniach o pracę, czego jest dużo, gdzie są duże zarobki), dowolna książka o algorytmach i strukturach danych i jedziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

przeniesione do tworzenia stron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Napisałem taki program:

#include <stdio.h>




int main() {






char nazwap[]="adrespliku.txt", temp[256], w;
FILE *fp;
fp=fopen(nazwap, "rt");
printf("Operatorzy:\n"
"\n");
while((w=fgetc(fp)) != EOF) printf("%c", w);
fclose(fp);
return 0;
}

 

I działa, ale chciałbym, aby zamiast "adres pliku" lokalnego był adres http, gdzie plik jest wrzucony, jest takie coś możliwe w C?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Czyli muszę przebudować kod hmm nie da się po prostu tego wczytac?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie do końca rozumiem co masz na myśli. Kod przebudowujesz zawsze jak wprowadzasz w nim zmiany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

W sensie, że wystarczy dodać jakieś url, get url, wget przed linkiem czy inne i zatrybi ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

to chyba tylko z jakimś udziałem sieciowym ewentualnie zadziała

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Mam ambitne postanowienie spróbować nauki programowania, robię sobie to https://www.freecodecamp.org/map

Ponieważ zrobiłem 5h kurs podstaw HTMLPIŃĆ i CSS w 3h30min to jestem naturalnym talentem i świat stoi przede mną otworem. Jak oceniacie tę stronkę i tę mapę, trzaskać sobie to dalej? Nawet mi się podoba. Teraz robię responsywny dizajn i butstrapy, potem jquery i potem niby są podstawy Dżawy. Jak oceniacie, hot or not?

  • Lubię! 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zrobił to do JSON API and AJAX (włącznie), a potem się wziął za naukę jakiegoś javascriptowego frameworka, Reacta czy Angulara

  • Dzięki! 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie kojarzę, że Ty sobie z dupy postanowiłeś nauczyć się programowania i koniec końców Ci to wyszło (pracujesz w branży), dużo czasu zajęło Ci dojście do momentu w którym już faktycznie czułeś, że coś ogarniasz i warto spróbować tak zarabiać? Uczyłeś się sam z książek, artykułów itp., czy właśnie jakieś takie kursy?

Ogólnie jak masz jakieś protipy jakich błędów uniknąć czy co warto robić to chętnie wysłucham ;). Nie napalam się, ale w najgorszym razie zmarnuję trochę czasu, który i tak pewnie bym zmarnował.

Tak BTW to dużo jest w tym takiej 'pamięciówki'? Tzn pamiętania, że w stylu tworzy się cssowe reguły, potem classem się je przywołuje itp. Wszystko to jest logiczne więc fajnie, ale boję się, że natłok nowych pojęć sprawi, że będę się czuł jak debil jak mi się zabierze pomoce naukowe. Czy to może część procesu, i po prostu pisanie rzeczy powoli je układa w głowie i potem się o tym za bardzo nie myśli? 

Jak widać startuję kompletnie od 0, oby nie było to porywanie się z motyką na słońce xD

  • Lubię! 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy protip jest taki, że jeśli Twoją jedyną motywacją jest dobry hajs to dla własnego zdrowia psychicznego odpuść xD ogólnie to dopóki nie pracujesz w tej działce, to programowanie powinno Ci sprawiać tylko i wyłącznie frajdę, inaczej nie warto w to iść zawodowo ;)

 

Ja ogólnie poszedłem inną ścieżką, bo nie frontend, tylko backend, także raczej Ci nie powiem ile czasu zajmuje dojście do poziomu, w którym można zacząć pracować zawodowo ;) ale na rynku jest cały czas spore zapotrzebowanie i jako junior/stażysta można się załapać ze stosunkowo niewielkimi umiejętnościami.

 

w moim przypadku to były kursy, potem jakieś codefights czy coś. Ale ja miałem sporo szczęścia, bo się załapałem do młodej firmy, która miała podejście, że widzą potencjał to biorą xD i w zasadzie pierwszy kurs zacząłem robić w sierpniu 2015, a w październiku 2016 już pracowałem. Też nie było tak, że nie odchodziłem sprzed komputera - kursy robiłem po prostu jak miałem trochę czasu i mi się chciało. Były fajne i ciekawe, więc z chęcią poświęcałem temu czas.

 

nie wiem czy na front endzie jest dużo pamięciówy, ale z programowaniem jest raczej coś takiego, że to się zapamiętuje przez praktykę. To znaczy nie siedzisz i nie wkuwasz, tylko siedzisz i kodujesz.

 

Co do front endu to ogólnie są dwie działki które są ważne: jedna to jest robienie UI, czyli cssy, htmle i takie tam. Druga to jest podłączanie kliknięć i innych zachowań do konkretnych funkcji jsa i integracja z backendem (API). Obie te rzeczy ułatwia Ci framework, ale framework jest napisany w JSie i tam JSa się używa, także warto znać czysty Javascript. Tak samo z CSSem.

 

Wydaje mi się, że @Brudinho ostatnio startował na front-enda, to on może więcej Ci powie xD

  • Lubię! 3

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, narazie wydaje mi się to zaskakująco fajne i nawet sam jestem zdziwiony, że nie muszę się zmuszać tylko jestem raczej podekscytowany, że czasem uda mi się coś wklepać bez ściągawek w dobre miejsce i to działa ;)

Zobaczymy, sporo poczytałem w necie i dorzucę jakieś podcasty/książki o strukturze danych i takich rzeczach, bo sama znajomość składni kodu to podobno raczej ta łatwiejsza część. Odpalam sobie teraz czasem stronki ctrl shift j i trochę mnie przeraża rozmach tego wszystkiego xd, ale jednak ktoś to ogarnia to czemu ja też bym nie mógł :P?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Hawkeye napisał:

ale jednak ktoś to ogarnia to czemu ja też bym nie mógł :P?

Bo wbrew pozorom programowanie to nie jest jakiś rocket science, dopóki nie musisz pisać wysokowydajnych systemów i tam się zaczyna zabawa w optymalizację. Tutaj trzeba mieć solidną wiedzę :)

  • Lubię! 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Prawda to, weby robią nawet Hindusi :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim to określ co dokładnie chcesz osiągnąć i jaką ścieżką iść. Weby są fajne, ale maja miliard ścieżek i łatwo się pogubić. Ja "straciłem" dobry rok na odbijaniu się od poszczególnych frameworków, słuchaniu innych itp. itd. Mam kilka kursów na udemy (nawet kupionych ;) ) odezwij sie to podeślę Ci passy do konta ;) Weź się za prawdziwe programowanie a nie gówna które potrzebują 542542524 tysięcy zależności ;)

  • Uwielbiam 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się, ale się wypowiem jako nieprogramista, ale moim zdaniem najważniejsze to ogarnąć takie mega podstawy i szybko iść do jakiejś firmy na juniora. W domu to się za wiele nie nauczysz, a w robocie to codziennie będzie mega dawka wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×