Skocz do zawartości
Do końca roku można głosować na użytkowników, którzy powinni znaleźć się w XIV kadencji ModTeamu.
TEMAT WYBORCZY

Rekomendowane odpowiedzi

W którym momencie zaczyna piszcze?? Podczas wykrywania sprz?tu po uruchomieniu? Rozumiem, ?e wcale nie zaczyna ?adowa? Windowsa? Je?eli tak to zresetuj ustawienia bios na domy?lne bo pewnie co? zmieni?e? i teraz sprz?t sobie z tym nie radzi.

Piszczy, gdy stwierdza,że nie ma urządzeń z których może wykonać boot systemu.

Niestety, zaczynam się martwić, gdyż komp aktualnie nie potrafi uruchomić mi nawet Knoppixa z CD-Live.

Otwiera okno startu Linuxa (boot z CD) po czym po kilku chwilach dysk staje, napęd CD staje i znowu mam czarny ekran z migającym kursorem... :doh!:

 

Edit: Reset BIOS nic nie dał.

Edit 2: Po raz kolejny próbuję instalować system. Tym razem na "C" z automatycznym usunięciem starego systemu. To chyba nie powinno mi zniszczyć danych w innych, poza windosowskimi, folderach ? Za 20 minut będę widział na czym stoję... Mam już trochę dosyć... Nie miała baba kłopotu... :doh!:

Edit 3: URATOWANY ? :> Instalka pojechała dalej. Jeśli się uda to robię backup najważniejszych danych i kolejny format C, aby zapodał dziewiczą wersję windy na dysku z nową płytą i procem :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

A masz 2 komputery żeby sprawdzić na drugim czy dysk przypadkiem nie padł? Bo coś musiało się sypnąć. Możesz podać dokładną nazwą i serią płyty głównej i procesora, który zakupiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
A masz 2 komputery żeby sprawdzić na drugim czy dysk przypadkiem nie padł? Bo coś musiało się sypnąć. Możesz podać dokładną nazwą i serią płyty głównej i procesora, który zakupiłeś?

W chacie mam 2 laptopy i jeden desktop sprzed wieków z dyskiem 1 GB :)

Z laptopami nie poszaleję a do trupa nie chce mi się zabierać bo i tak danych nie ujrzy (ma zainstalowany Win95, a partycja na Seagate to NTFS).

 

płyta: ASRock 4CoreDual-VSTA/A/ASR sn: 71M0X1107519

proc: Pentium Core2Duo E2160

 

Edit: Wygląda na to, że ostatnia próba zakończy się sukcesem. :keke: Coraz bliżej końca instalki :) a potem będzie zabawa w OC :) Ponoć na tej płycie 2,6 GHz z tego proca da się wycisnąć a na Abicie AB9 jakiś rekordzista wycisnął nawet 3,6 GHz :)

 

Edit 2: SUKCES ! Dane przeniesione ! Reinstall i wreszcie - mam nadzieję - wszystko będzie hulać ! :przytul:

 

Edit 3: piszę już z pełnosprawnego kompa z Core 2 Duo :jupi:

 

Edit 4: Proc już podkręcony. Bez żadnych problemów hula na 2,7 GHz. Myślę, że zapas ma sporo większy, ale nie chcę przeginać :) Pływa na magistrali 300 MHz, na swoim normalnym napięciu. :keke:

Edytowane przez Vend

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Musze do plyty glownej ATA podlaczyc dysk twardy (a dokladniej to ten) i teraz mam pytanie: czy ten adapter mi na to pozwoli? Jest to jedyne urzadzenie tego typu jakie udalo mi sie znalezc w sklepach w Gdansku :/.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Musze do plyty glownej ATA podlaczyc dysk twardy (a dokladniej to ten) i teraz mam pytanie: czy ten adapter mi na to pozwoli? Jest to jedyne urzadzenie tego typu jakie udalo mi sie znalezc w sklepach w Gdansku :/.

Podłączenie dysku SATA przez port USB to chyba chybiony pomysł. O ile się orientuję, przepustowość USB jest zbyt niska, aby dysk mógł pracować na pełnię czy nawet na połowę swych możliwości. Jeżeli się mylę - niech ktoś poprawi.

 

Edyta: Ewentualne wyjście - chyba najrozsądniejsze - to przejściówka SATA /IDE np: http://www.allegro.pl/item200242911_konwer...wa_od_reki.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z myszką bezprzewodową. W piątek kupiłem zestaw klawiatura + mysz. W dniu zakupu wszystko chodziło bardzo ładnie, zasięg nawet na kilka metrów. W piątek wieczorem jednak myszka nagle straciła zasięg. Na początku myślałem, że to baterie, wymieniłem je jednak problem nadal występował. Zostawiłem to i dalszą walkę podjąłem wczoraj. Przejrzałem całą pomoc techniczna, jednak mój problem nie był tam opisany. Zastosowałem się więc do wszelkich wskazówek, dzięki którym sprzęt powinien działać poprawnie, nic jednak się nie zmieniło. Co ciekawe, klawiatura działa bez zarzutu, zasięg jest spory i nie ma żadnych zacięć itp. Dziwne jest również to, że przez pierwsze kilka godzin wszystko działa dobrze, a błąd pojawił się nagle. Sama myszka działa jednak musi być blisko odbiornika (max jakieś 30 cm), dalej już nie działa.

Może ktoś miał podobne problemy, bądź domyśla się co może być przyczyną tej usterki. Dla mnie wygląda to na uszkodzenie myszki, póki jednak sklep zamknięty pytam tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Mam problem z myszką bezprzewodową. W piątek kupiłem zestaw klawiatura + mysz. W dniu zakupu wszystko chodziło bardzo ładnie, zasięg nawet na kilka metrów. W piątek wieczorem jednak myszka nagle straciła zasięg. Na początku myślałem, że to baterie, wymieniłem je jednak problem nadal występował. Zostawiłem to i dalszą walkę podjąłem wczoraj. Przejrzałem całą pomoc techniczna, jednak mój problem nie był tam opisany. Zastosowałem się więc do wszelkich wskazówek, dzięki którym sprzęt powinien działać poprawnie, nic jednak się nie zmieniło. Co ciekawe, klawiatura działa bez zarzutu, zasięg jest spory i nie ma żadnych zacięć itp. Dziwne jest również to, że przez pierwsze kilka godzin wszystko działa dobrze, a błąd pojawił się nagle. Sama myszka działa jednak musi być blisko odbiornika (max jakieś 30 cm), dalej już nie działa.

Może ktoś miał podobne problemy, bądź domyśla się co może być przyczyną tej usterki. Dla mnie wygląda to na uszkodzenie myszki, póki jednak sklep zamknięty pytam tutaj.

Częstotliwości Ci się nie nakładają ? Z reguły pod urządzeniem bezprzewodowym typu mysz/klawiatura jest przełącznik na dwa zakresy. Może się przesunął ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma żadnego przełącznika częstotliwości. Jest tylko przycisk "connect" służący do resetowania połączenia z odbiornikiem, oczywiście próbowałem już kilka razy to robić i nic nie dało. No nic, chyba będę musiał iść do sklepu, niech tam najlepiej sprawdzą czy działa i coś poradzą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Musze do plyty glownej ATA podlaczyc dysk twardy (a dokladniej to ten) i teraz mam pytanie: czy ten adapter mi na to pozwoli? Jest to jedyne urzadzenie tego typu jakie udalo mi sie znalezc w sklepach w Gdansku :/.

Podłączenie dysku SATA przez port USB to chyba chybiony pomysł. O ile się orientuję, przepustowość USB jest zbyt niska, aby dysk mógł pracować na pełnię czy nawet na połowę swych możliwości. Jeżeli się mylę - niech ktoś poprawi.

 

Edyta: Ewentualne wyjście - chyba najrozsądniejsze - to przejściówka SATA /IDE np: http://www.allegro.pl/item200242911_konwer...wa_od_reki.html

 

Kupowania na allegro wolalbym uniknac, dlatego poszukalem dalej w sklepach internetowych w calej Polsce i znalazlem cos takiego, pytanie tylko, czy zadziala to z dyskiem ktory chce kupic (wydaje mi sie ze tak)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Kupowania na allegro wolalbym uniknac, dlatego poszukalem dalej w sklepach internetowych w calej Polsce i znalazlem cos takiego, pytanie tylko, czy zadziala to z dyskiem ktory chce kupic (wydaje mi sie ze tak)

To jest dokładnie to samo do czego dałem Ci link na allegro. Powinno działać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość Profesor

Problem z piecykiem mojej pani - chwilę po włączeniu zaczyna wydawać przerwane, buczące dźwięki (takie niższe tonem biiip). Co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Problem z piecykiem mojej pani - chwilę po włączeniu zaczyna wydawać przerwane, buczące dźwięki (takie niższe tonem biiip). Co to może być?

Mialem to samo jakis czas temu, tyle ze u mnie, po kilku minutach dzwiek ten przestwal byc slyszalny. Okazalo sie, ze to defekt zasilacza. Wyminilem ow i nie bylo problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Problem z piecykiem mojej pani - chwilę po włączeniu zaczyna wydawać przerwane, buczące dźwięki (takie niższe tonem biiip). Co to może być?

Trochę za mało napsiałeś. Buczy po wciśnięciu przycisku "Power" czy po uruchomieniu systemu ?

Zatrzymuje się czy normalnie się uruchamia, marudząc ?

Opcji jest zawsze kilka, niechaj przytoczę - defekt RAM, defekt dysku (uszkodzenie sektora rozruchowego), system nie widzi skad ma wykonac boot systemu, padł wiatrak na CPU, padł wiatrak na zasiłce, etc.

 

Szczegóły proszę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość Profesor

Komp uruchamia się normalnie, wszystko działa normalnie, tylko z flaków pieca dobywa się przerywane, niskie buczenie (nie mylić z rzężeniem zdychającego wiatraka czy brzęczeniem poluzowanej śrubki), generowane jak gdyby głośniczkiem systemowym (jak biiip przy braku klawiatury podczas startu systemu - nie ten sam dźwięk, ale tej samej jakości).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiałbym zwarcie pochodzenia brudo-kurzowego. Trzeba by było sprawdzić styki na głośniku bądź na pinach do których jest podpięty. Winny może być też odlutowany/nadciągnięty kabelek. Jeżeli głośniczek jest piezo, to warto również sprawdzić jego stan.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź wtyki kabla zasilającego i RAMu

 

z resztą - najlepiej rozebrać kompa, przeczyścić i złożyć jeszcze raz :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie: Czy dla Athlona XP 2600+ Barthon temperatura 56-59 stopni w spoczynku jest normalna? Nic sie nie dzieje, chcialbym tylko wiedziec czy tak ma byc czy moze mam sie martwic :) Dodam tylko ze ostatnio przeczyscilem wiatrak i radiator i temp. spadla o 2 stopnie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli komputer się nie zawiesza i wszystko działa ok to ja nie widzę powodów, dla których miałbyś się martwić

Ale zawsze możesz użyć, na przykład, pasty termoprzewodzącej dla lepszego odprowadzania ciepła z proca

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Takie dwie rzeczy od jakiegoś czasu na kompie mam. Nie przeszkadzają mi wybitnie, ale chciałbym wiedzieć, skąd się biorą :-k

 

 

I - często tuż po włączeniu kompa straszliwie wyje wiatrak, przechodzi mu po jakieś minucie, dwóch.

 

II - jak nie wyłącze listwy to...komp mi się sam włącza. Łaj? :>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
II - jak nie wyłącze listwy to...komp mi się sam włącza. Łaj? :>

Rozumiem, ze zawsze sie wlacza, czyli nastepuje takie zapetlanie, jak przy wcisnieciu przycisku restart? Jezeli tak, to sprawdz w BIOSie pozycje mowiaca o automatycznym zalaczeniu systemu po wykryciu ruchu w sieci (Power on by LAN badz cos podbnego). Ustaw Disabled.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×