Skocz do zawartości
Między 26 a 29 lipca w LIPINACH odbędzie się XVIII Zlot CMF. Serdecznie zapraszamy do zgłaszania się!
TEMAT ZLOTOWY
Pulek

Tworzenie stron www

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wiem o co Wam chyba chodzi, ale Wy chyba nie wiecie o co mi chodzi ;)

 

Dodaję nową stronę (nie wpis) - tam po prawej stronie mam do wyboru template - np. strona główna, domyślne itp/ stworzyłem swój template - mam go tu do wyboru i dzięki temu niektóre podstrony wyglądają inaczej. Chodzi mi o to, że gdy wybiorę z tej listy mój template, to żebym potem na środku pod tym okienkiem edycji, gdzie mam do wyboru: "Sidebar layout"  i mam left, right, both i no sidebar - a chcę, aby tam był mój np. right2 sidebar do wyboru.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Jest jakiś prosty sposób na zrobienie w samym HTML-u opcji "rozwiń"? 

 

Mam za długi tekst, więc chcę go ręcznie przyciąć w HTML-u i żeby na koniec przycięcia był link "rozwiń", a po kliknięciu w niego pojawiała się reszta opisu, a na końcu znów link "ukryj". Coś podobnego jest na stronie http://realmadryt.pl i tam w kodzie to wygląda tak, ale tu już są jakieś skrypty, więc wykracza to poza moją znajomość HTML/CSS ;)

Cytat

<input type="button" value="Pokaż dalszą treść wiadomości" style="width:130pt; margin:0px; padding:0px; color: #000000;" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = '';        this.innerText = ''; this.value = 'Ukryj'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Pokaż dalszą treść wiadomości'; }">

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Dzięki Brudi, nie ogarnąłem tego w ten sposób (choć próbowałem), ale przypomniałem sobie złotą zasadę Wordpressa - do wszystkiego są pluginy :roll: 5 min i mogę wszystko ;) 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Gdzie generuje się to co jest wysyłane do paska w wyszukiwarce?

 

Mam problem, bo kiedyś to ustawiałem, potem minęło sporo czasu (projekt miał przerwę) teraz mam do tego wrócić i nie pamiętam po co tak ustawiłem i jak zmienić ;)

 

W każdym razie:

 

?status=sprzedaz&type=mieszkanie

 

Jeśli wysyłam coś takiego jest ok, ale że typów jest kilka to mi wysyła:

 

status=sprzedaz&type=mieszkanie&type=XXX&type=XXX&type=XXX&type=XXX

 

Chyba kiedyś czytałem, że wysyłka "xxx" powoduje jakby wysłanie pustego pola i przejścia dalej, ale w każdym razie to nie działa :] Potrzebuję, aby wysyłało tylko wybrany przez użytkownika typ.

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Poradziłem sobie ;)

 

Kolejne pytanie - w jaki sposób z selecta zrobić wielokrotny wybór?

 

Tzn. mam rozwijaną listę i tam np. "1" "2" 3", ale żeby było można zaznaczyć i 1 i 3 (ptaszkiem obok?) 

 

Znam tylko listę, ale jest widoczna (nie rozwija się) albo checkboxy albo select z jednym...

 

I wtedy, żeby do zapytania poszło np.

 

"field=1&field=3". 

 

 

Edit:

 

https://www.otodom.pl/sprzedaz/mieszkanie/

 

Tak jak tu liczba pokoi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Coś nie ogarniam. Niby działa, ale na wszystkie selecty, a mam ich sporo ;) Można to tylko po danym ID czy klasie select dać? Bo jak zmieniałem to nie działało ;)

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

a mógłbyś trochę konkretniej powiedzieć co działa i co nie działa? :D  Bo trudno się zorientować o co pytasz ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Używam powiedzmy tego kodu:

 

<head>
    <link href="multiple-select.css" rel="stylesheet"/>
</head>
<body>
    <select multiple="multiple" disabled="disabled">
        <option value="1">January</option>
        ...
        <option value="12">December</option>
    </select>
    <script src="multiple-select.js"></script>
    <script>
        $('select').multipleSelect();
    </script>
</body>

 

 

I dotyczy on wtedy wszystkiego co jest "select" na tej wyszukiwarce.  Myślałem, że wystarczy do tego selecta konkretnego dodać ID lub klasę i zamiast :

 

$('select').multipleSelect();

 

Dać '' nazwa klasy lub ID, ale wtedy nie działa w ogóle.

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

$(cośtam) to selector jquery. Jeśli chcesz zaznaczyć coś z ID załóżmy "moje-id" to ten selector musi wyglądać tak: $("#moje-id") . Jeśli po klasie, załóżmy "moja-klasa", to ten selector  będzie wyglądał tak: $(".moja-klasa") .

Ogólnie odsyłam do dokumentacji: https://api.jquery.com/category/selectors/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Dziena, działa.

 

A wiecie może jak przekazać przez wyszukiwarkę do paska (link), kiedy jest:

 

bedrooms=2&bedrooms=3

 

Żeby to było TO LUB TO? Bo w takim wypadku szuka tylko "3". Czy trzeba sobie funkcję napisać?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Mam dość nietypowe zadanie do postawienia na Wordpressie - na jednej podstronie potrzebuję mapy Polski podzielonej w ten sposób: polska_a_01_20164.jpg

 

Każdy element ma być klikalny i po kliknięciu wyświetlać obok mapy inną treść tekstową.

 

Obstawiam, że dałoby się to machnąć w jakimś HTML5 czy coś... ktoś ma pomysł? Chętnie zapłacę jeśli ktoś ogarnie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
<script type="text/javascript">
function zmienrodzaj2()
    {
    var jakirodzaj=document.getElementById('id_diva').value;
    $(".wyszukiwarka_ukryj2").hide(0);
    $("."+jakirodzaj).show(0);
    }
</script>

 

Używałem takie skrypciku w JS i potem odwoływałem się do divów display block lub none.

 

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Nie wiem czy jmk odpowiadales Reaperowi, ale jesli tak, to chyba nie o to chodzilo :kekeke:

 

@Reaper, trzeba przerobic to: http://www.krksmg.pl/mapka/ albo pogooglac - jest tego troche.


Mnie sie nie chce, pobaw sie ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
26 minut temu, Seju napisał:

Nie wiem czy jmk odpowiadales Reaperowi, ale jesli tak, to chyba nie o to chodzilo :kekeke:

 

@Reaper, trzeba przerobic to: http://www.krksmg.pl/mapka/ albo pogooglac - jest tego troche.


Mnie sie nie chce, pobaw sie ;)

No spoko, zainstalowanie czegoś takiego to nie problem, ale największym byłoby przerobienie tych obszarów na odpowiadające apelacjom na mapie, chyba nawet pod tym twoim linkiem jest napisane, że to jest zablokowane :/ 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Jest coś takiego w js/jquery co powoduje wyczyszczenie wartości w pasku url po kliknięciu na dany element lub po wykonaniu danej akcji?

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Szukam poradnika dla idioty - jak zmniejszyć czas odpowiedzi serwera, bo mi się strona w chuj długo ładuje, a jako laik wypróbowałem dużo metod optymalizacji na wordpressa i szlag mnie już trafia, że nie umiem z tym nic zrobić!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
4 godziny temu, Kaczy napisał:

Szukam poradnika dla idioty - jak zmniejszyć czas odpowiedzi serwera, bo mi się strona w chuj długo ładuje, a jako laik wypróbowałem dużo metod optymalizacji na wordpressa i szlag mnie już trafia, że nie umiem z tym nic zrobić!!

Jak długi jest czas odpowiedzi serwera to winny jest sam serwer albo nieprawidłowa konfiguracja vhost lub .htaccess. Jeśli czas gubisz nie na odpowiedzi serwera, a na plikach graficznych, js, dużej liczbie zew. zasobów to już trzeba zoptymalizować sam serwis www.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×