Skocz do zawartości

Kącik kulinarny


Gość MikeMitnick

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Kurczak aksamitny:

 

2-3 piersi drobiowe pokroic w cienkie paski i zamarynowac (przez ok. godzine) w 3 lyzkach sosu sojowego (ew. maggi) i 1 lyzce imbiru. Po godzinie obtoczyc w mace ziemniaczanej i na woku lub patelni obsmażyć krotko na oleju (3-5 min). Zdjąć z patelni

 

Pokroic:

- 2 duze cebule

- papryke

- pól kapusty pekińskiej

- i inne dowolne warzywa (kielki, pedey bambusa, grzyby, marchewka, cukinia i co tam jeszcze kto ma ochote)

 

Kazde z przygotowanych warzym smażyć (ale kazde osobno!!!) na tluszczu po drobiu i zdejmowac odsmażone z patelni do miski, gdzie lezy już kurczaczek.

 

Nastepnie przygotowac sos (proporcjonalnie do ilości składników):

- woda (około pól litra)

- kilka łyżek sosu sojowego

- łyżka miodu

- łyżka imbiru

- łyżka octu

- łyżeczka ostrego sosu chili (albo i wiecej, jak ktos lubi ostre)

 

Wlac zalewe na rozgrzana patelnie, lekko podgotowac, wrzucac kolejno wczesniej obsmażone składniki, doprowadzic do wrzenia. Jeśli będzie za geste – dolac wody, jak za rzadki – maki z woda.

 

Równocześnie z przygotowywaniem potramy ugotowac ryz (najlepiej w wodzie do gotowania ryzu rozpuscic kostke bulionowa – drobiowa lub grzybowa).

 

Smaczne-go!!

Odnośnik do komentarza
  • 9 miesięcy później...

Nie hoduje świni. Ale już się zdecydowałem chyba. Robie takie coś:

Naleśniki zapiekane

 

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki

2 szklanka mleka

2 jajko

sól

Nadzienie:

paczka mięsa mielonego

70 dag pieczarek

30 dag cebuli

puszka kukurydzy

puszka pomidorów w puszce (bez skórki)

30 dag żółtego sera

100 ml mleka

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

tłuszcz do smażenia farszu

 

 

Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Przygotowane naleśniki odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dajemy mięso mielone, czosnek, pieczarki, kukurydzę pomidory odsączone z zalewy. Smażymy aż mięso i pieczarki nie będą surowe. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz i sól do smaku. Nadziewamy naleśniki farszem. W rondelku na małej ilości tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy następnie mleko i ser. Podgrzewamy aż do momentu uzyskania gęstej masy. Nafaszerowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem serowym. Zapiekamy przez około godzinę. Potem możemy się już zajadać pysznymi naleśnikami

Odnośnik do komentarza

pawoj, Pushek_: Za przeproszeniem czy możecie się zamknąc? Jak nie macie nic do powiedzienia/napisania to nie piszcie i tyle a nie rzucacie debilnymi tekstami jak z przedszkola. Zdaję sobie sprawę że waszym największym wyczynem kulinarnym jest zagotowanie wody na herbatę a resztę odwala mamusia ale naprawdę nie musicie się tym wokół chwalic...

 

Ja od siebie proponowałbym lasagne. Proste w przygotowaniu, super smaczne, sycące i napewno troszkę mniej pospolite aniżeli naleśniki. Potrzebowałbyś jedynie płatów makaronowych, pomidorów, mięsa mielonego. Reszta składników jest standartowa i pewnie masz je w domu.

Odnośnik do komentarza
  • 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...

Adżabsandał kaukaski

 

Smażymy cebulkę, dolewamy wody, wkrajamy bakłażany bez skórki drobno pocięte w kostkę, pomidory, wsypujemy dużo tymianku, vegetę, pieprz, sól, dużo najostrzejszego chili jakiego znajdziecie, przykrywamy i dusimy. Jak bakłażan trochę się skurczy, odlewamy trochę wody i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę (kolor do wyboru, ja użyłem żółtej) oraz świeże papryczki pepperoni (im więcej rzecz jasna tym lepiej) - koniecznie z gniazdami, bo w pestkach jest najwięcej kapsaicyny. Gotujemy to wszystko razem aż bakłażan będzie bardzo miękki, a papryki jeszcze będą twarde (nie można ich rozgotować) - trzeba wyczuć moment. Podawać z bazylią i tostami. Można też dorzucić przysmażone ziemniaczki przed bakłażanami jak kto lubi.

 

Skład na 2 średnie porcje:

2 bakłażany

3 pomidory

1 cebula

1 papryka żółta

3 papryczki pepperoni

pieprz kolorowy w młynku

sól

vegeta

tymianek

ognisty smok pepperoni mancinato by Kotanyi

bazylia

tosty

 

Fotka

Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...