Skocz do zawartości

Piwo to nasze paliwo


Icon

Rekomendowane odpowiedzi

Zmienił się termin Beer Geek Summer. Nie 15 lipca, a 12 sierpnia :) Miejsce to samo - dach Zaklętych Rewirów, basen, kilka browarów :-) Przywieziemy premierowego żytniego kwasa z laktozą, chmielonego świeżutkim chmielem, którego jeszcze nikt nie ma, bo dopiero leży w Niemczech na cle :D

Odnośnik do komentarza
  • 5 miesięcy później...
  • 4 miesiące później...

https://www.nature.com/articles/s41467-018-03293-x?utm_source=fbk_nr&utm_medium=social&utm_campaign=NNPnature

 

Ciekawy artykuł z Nature o genetycznie modyfikowanych drożdżach, które produkują substancje odpowiedzialne za smak chmielu. Tutaj akurat chcą używać drożdży zamiast chmielu, żeby ujednolicić smak i zmniejszyć uprawy (bo uprawa chmielu najwyraźniej wymaga dużo zasobów). 

Od dawna myślałem o tym pomyśle, ale bardziej w perspektywie piw craftowych, tylko zapewne byłoby to dość drogie. Zresztą w genetycznie modyfikowanych drożdżach produkuje się też THC, żeby obejść zakaz posiadania/handlu marihuaną w zastosowaniach medycznych.

Odnośnik do komentarza

JUTRO I POJUTRZE (23.03 i 24.03)

 

SILESIA BEER FEST IV

Gdzie: Katowice, Szyb Wilson, ul. Oswobodzenia 1

 

Wejściówka: 5 PLN

 

Można przyjść, napić się dobrego piwa z polskich kraftowych browarów i inicjatyw kontraktowych, a także spróbować zagranicznych sztosów na stoisku Browariatu. Będziemy też my, czyli Browar Golem. Jak ktoś chce zbić piątkę, to zapraszam w sobotę, bo w piątek będę tylko do ok. 19. Potem idę na pożegnalny koncert TSA :sad:

 

Do zobaczenia :D

  • Lubię! 1
Odnośnik do komentarza
  • 6 miesięcy później...
  • 2 tygodnie później...
  • 11 miesięcy później...

Postanowilem wykorzystac calkiem udane zbiory dni na wsi i przygotowalem taka oto wkladke do mojego kolejnego piwa:

 

lgOan3sS44kRHS8m0oyKfPs3UPE9mlPNudhDwufn

 

lh1tETJgskxldPnSH4JRq_Sq3jn9oudZ9QMP0uT-

 

Dynia pokrojona w kostki, dwie lyzeczki startego imbiru na kazdy sloik, 10g kardamonu w ziarnach i 10g godzikow. Do tego jeszcze po lasce cynamonu i wszystko zalane czysta wodka :) Za dwa tygodnie wrzucimy to na cicha fermentacje do fermentujacego wlasnie klasycznego pale ale i bedzie moje pierwsze pumpkin pale ale :D

 

Uprzedzajac pytania, dlaczego nie dawalem dyni juz do gotowania - po pierwsze, nie chcialem podbijac plato, a po drugie - i tak bym nie zdazyl jej wtedy przygotowac ;)

  • Lubię! 1
Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...