Skocz do zawartości
Między 26 a 29 lipca w LIPINACH odbędzie się XVIII Zlot CMF. Serdecznie zapraszamy do zgłaszania się!
TEMAT ZLOTOWY
og02r

Dyski twarde

Rekomendowane odpowiedzi

No to sobie pomyślałem, że sobie pierdyknę formacik. Nic z tego nie wyszło.

 

Zgubiłem stery do HDD, ściągam jest ze strony epoxa, dokładnie te, które powinienem mieć (8rda3+). Wkładam płytkę, rozpoczyna się instalacja XP, duszę f6, określam dodatkowy dysk (mam SATA) i ... dupa.

 

Wywla mi błąd w jakieś 17xx linijce kodu #C (zdaje się), w każdym bądź razie nie instaluje mi driverów, a co za tym idzie nie widzi dysku :|

 

Jakieś pomysły?

 

EDiT

Sterownik, który ściągałem to:

2004-09-07 V1.0.0.28 150.29KB Sil3112A driver For Windows 98/ME/NT/2K/XP

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Po jaką cholerę zakładasz nowy temat ?

Jest już temat hardware`owy ! :>:evil:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Temat o dyskach twardych to chyba standard? :-k Pojęcie problemów hardware trochę szeroki jest, ale jak tak bardzo to bałagani, to niech jakiś mod/adm scali wątki. :roll:

 

BTW to jest problem softu, a nie hardware'u.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Proponuję wgrać na inną dyskietkę/ściągnąć jeszcze raz. Banalne, ale wbrew pozorom to tutaj może być pies pogrzebany :>

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Więc zmieniłem dyskietkę, ściągnąłem od nowa, gdy przyszła mi genialna myśl. Sprawdzić, czy pliki są tylko do odczytu... były... Zmieniłem więc atrybuty, skopiowałem na FDD i poszło bez problemów ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Zastanawiam się na kupnem nowego twardego dysku.

Pierwsze moje pytanie brzmi: które dyski są lepsze ATA/100 czy SATA II?

Wybrałem sobie wstępnie takie następujace dyski:

1. Samsung SpinPoint 400 GB (ATA/300, 16MB, 7200, NCQ) HD403LJ -> http://www.znak.pl/index.php?cid=69&sc...tSam400+HD403LJ

2. Samsung SpinPoint 320 GB (ATA/300, 16MB, 7200, NCQ) HD321KJ -> http://www.znak.pl/index.php?cid=69&sc...tSam320+HD321KJ

3.Seagate 320 GB Barracuda (ATA/300, 16MB, 7200, NCQ) ST3320620AS -> http://www.znak.pl/index.php?cid=69&sc...320+ST3320620AS

4. Seagate 320 GB Barracuda (ATA/100, 16MB, 7200) ST3320620A -> http://www.znak.pl/index.php?cid=69&sc...a320+ST3320620A

 

Co wy na to? Macie jakieś sugestie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

A ja mam takie pytanie. Otóż planuje zakup do mojego laptopa dysku zewnętrznego na USB. I teraz chciałbym wiedzieć jedna rzecz. Czy ten dysk spokojnie będzie wykrywalny w moim laptopie. I drugie pytanie jaki wybrać. Może mi ktoś coś doradzi, bo sam posiada takie urządzenie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Jak się okazuje z mojego brata jest dupa nie informatyk.

Zadzownił do mnie i mówi, że problemy z XP pl i nowym dyskiem twradym. Podobno 400 GB dysk jest za duży dla XP i system sobie z nim nie radzi.

Spotkał się ktoś z was z czymś takim?

 

Spróbuję coś wygooglować, skoro mój brat nawet tego nie potrafi zrobić :doh!: .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Rozwiązanie - wpis do Rejestru lub SP1

 

W bazie wiedzy Microsoftu znajduje się rozwiązanie tej zagadki. Za pomocą specjalnego wpisu do Rejestru można spowodować, że system poprawnie rozpozna dysk. W tym celu w kluczu

 

HKEY_LOCAL_MACHINE\ System\ CurrentControlSet\ Services\Atapi\ Parameters\

 

należy utworzyć nowy wpis typu DWORD

 

EnableBigLba

 

o wartości 1. Wpis do Rejestru sprawia, że dostępne jest pełne 160 GB pojemności dysku. Również Zarządzanie dyskami pokazuje właściwą wielkość. Instalacja Service Pack 1 do Windows XP załatwia tę sprawę automatycznie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Dzięki Gabe :* .

Wygooglowałem tez inne info. Teoretycznie sprawę powinna załatwić instalacja SP2.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Mój brat poradził sobie z problemem po swojemu.

Zainstalował jako dodatkowy system 64 bitowego XP-ka. Za jego pomocą podzielił dysk na partycje.

Normalny XP podobno wszystko widzi.

Sam jeszcze nie odpalałem kompa w nowej konfiguracji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Mój problem z dyskiem jest następujący: posiadam Caviara 250GB na taśmy IDE. Od jakiegoś czasu dysk straszliwie wszystko zmula. Kiedy leci muza w Winampie i włączam np. Firefoxa, to w momencie uruchamiania przeglądarki wszystko się straszliwie ścina. Najlepiej widać to za przykładzie muzyki. Kiedy włączam dokument w Wordzie to już w ogóle jest masakra. Kiedy aplikacja już się uruchomi wszystko wraca do normy. Od razu uprzedzam że dbam o rejestr i konserwuję system, tak że nie ma z nim większych problemów. Ostatnio zdefragmentowałem partycję systemową, ale różnica była ledwo odczuwalna. Teraz zastanawiam się czy to problem software'u (robić format?), czy hardwre'u (walnięty dysk, a może tylko taśma?).

 

Początkowo myślałem że to wina starusieńkiej płyty głównej, ale brachol podłączył do mojego kompa swój dysk i zainstalował pod nim Windę. Wszystko śmigało aż miło. Czekam na porady.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Mój problem z dyskiem jest następujący: posiadam Caviara 250GB na taśmy IDE. Od jakiegoś czasu dysk straszliwie wszystko zmula. Kiedy leci muza w Winampie i włączam np. Firefoxa, to w momencie uruchamiania przeglądarki wszystko się straszliwie ścina. Najlepiej widać to za przykładzie muzyki. Kiedy włączam dokument w Wordzie to już w ogóle jest masakra. Kiedy aplikacja już się uruchomi wszystko wraca do normy. Od razu uprzedzam że dbam o rejestr i konserwuję system, tak że nie ma z nim większych problemów. Ostatnio zdefragmentowałem partycję systemową, ale różnica była ledwo odczuwalna. Teraz zastanawiam się czy to problem software'u (robić format?), czy hardwre'u (walnięty dysk, a może tylko taśma?).

 

Początkowo myślałem że to wina starusieńkiej płyty głównej, ale brachol podłączył do mojego kompa swój dysk i zainstalował pod nim Windę. Wszystko śmigało aż miło. Czekam na porady.

Sprawdz czy Ci windows nie przelaczyl dysku w tryb PIO.

 

sprawdz czy tryb transferu to DMA, wskazowka: http://img175.imageshack.us/img175/6929/70556519sp9.jpg

 

Oczywiscie wybierz odpowiedni kanal IDE - glowny albo pomocniczy - zaleznie czy dysk jest wpiety na pierwszej czy drugiej tasmie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Ano przełączył na PIO, tylko nie wiem jak to zmienić? Wygląda to mnie więcej tak.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Ano przełączył na PIO, tylko nie wiem jak to zmienić? Wygląda to mnie więcej tak.

Sproboj odinstalowac oba kanaly (prawoklik i odinstaluj) i zrestartuj komputer. XPek powinien ponownie jest zainstalowac i zaczac dzialac w DMA. Niemniej jednak takie samorzutne przelaczanie sie moze oznaczac, iz dysk zaczyna szwankowac - system przestawia sie na PIO w przypadku, gdy na DMA sa klopoty z transmisja i za niskie transfery. Gorzej, ze nie informuje o tym.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Henio, jesteś bogiem!!! Zrobiłem tak jak napisałeś, zainstalował na nowo i już nie ma ścinek!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Henio, jesteś bogiem!!! Zrobiłem tak jak napisałeś, zainstalował na nowo i już nie ma ścinek!

no problem :)

 

sam mialem taki problem jakis czas temu i jest to faktycznie wybitnie denerwujace.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

mam problem....

 

mam 2 dyski 80gb, na obu windows xp home i na drugim takze, chce zrobic w biosie tak, abym mogl przelaczac ktory dysk ma widziec komp, zeby nie odlaczac i zalaczac drugiego co wlaczenie kompa... ten komp ma dziwnego biosa, jak ustawilem zworki na master to nic nie widzial, jak bylo MA - Slave widzial dwa, i nie pytal z ktorego bootowac winde,

 

moim zalozeniem bylo wlaczyc w biosie jeden dysk, i zeby z niego zabootowal i zeby tylko jeden pod windows byl widoczny

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×