Napisano 22 November 2008, 13:25
Gram w FM 08 dopiero drugi sezon, wcześniej zdobywałem doświadczenie w FM 06 przez kilka sezonów. Zawsze tylko jednym klubem Śląskiem Wrocław. W FM 06 odkryłem kilka perełek i postanowiłem sprawdzić je w FM 08. Dwie z nich sprawdzają się jak na razie bez zarzutów jak na polską ekstraklasę a dodatkowo odkryłem kilka dodatkowych:
Pozycja: Bramkarz
Imię i nazwisko: Radosław Janukiewicz
Klub: Śląsk Wrocław
Wartość: Kilkadziesiąt tysięcy złotych na początku gry.
Bardzo utalentowany polski golkiper. Po rozpoczęciu gry ma już 15 występów w reprezentacji U-21. Świetne atrybuty bramkarskie, jedynie kiepski w piąstkowaniu. Po dwóch sezonach wart u mnie już 700 tys. zł, ale z powodzeniem można sprzedać go za 1.5 mln zł, a wartość ciągle rośnie. Dosyć profesjonalny zawodnik, od niego zaczyna się tworzenie formacji defensywnej. Najlepiej zakupić go jak najwcześniej nim wartość pójdzie w górę.
Pozycja: Obrońca (Lewy, Środek)
Imię i nazwisko: Milos Janicijevic
Klub: Metalac Trgowaczki
Wartość: Kupiłem za 70 tys. złotych
Piłkarz odnaleziony przez klubowych skautów. Początkowo byłem dosyć sceptycznie nastawiony do transferu, ale okazał się genialnym wzmocnieniem. Już po niecałym roku gry wart jest 300 tys. złotych i nie ma lepszego zawodnika w klubie na pozycję środkowego obrońcy. Solidny, każdy mecz zalicza przynajmniej na 7. Dodatkowo młody wiek, więc prawdopodobnie rozwinie się na tyle, by w przyszłości grać w dobrym klubie europejskim. Gorąco polecam.
Pozycja: Ofensywny Pomocnik (Lewy)
Imię i nazwisko: Marcin Siedlarz
Klub: Rok spędził w Sienie (bez występów), dostępny z wolnego transferu
Wartość: 0 zł
Mój podstawowy zawodnik w FM 06 (ogrywał najlepszych w europejskich pucharach). Postanowiłem go sprawdzić i w FM 08. To był doskonały pomysł. Wygryzł z pozycji Gancarczyka i Ostrowskiego, brylował na boiskach II ligi, a teraz dzięki jego rajdom, wrzutkom mój zespół gra efektywnie i efektownie. Zalicza wiele asyst a strzela też gole. Młody wiek pozwoli mu też jeszcze polepszyć swoje atrybuty. Gorąco polecam.
Pozycja: Ofensywny Pomocnik (Środek)
Imię i nazwisko: Rafał Wawrzynczok
Klub: Ostatnio Walka Zabrze, dostępny z wolnego transferu
Wartość: 0 zł
Kolejny zawodnik ściągnięty z FM 06. Tam po 4 sezonach jego wartość oscylowała w 12 milionach złotych. Od razu po przyjściu stał się nominalnym środkowym pomocnikiem i genialnie kierował grą Śląska. Już teraz wart 250 tys. złotych a rozegrał dopiero kilka meczy w ekstraklasie. Ma dobre atrybuty psychiczne i fizyczne. Jego wady to kiepska gra głową, strzały z rzutów wolnych, dystansu i rzutów karnych. Myślę że za kilka sezonów ten młody gracz będzie pukał do drzwi kadry narodowej, jeżeli pozwolę mu dalej się tak korzystnie rozwijać. Wiek dla piłkarza też nie jest zły. Polecam tego zawodnika. O miejsce w składzie będzie rywalizował nawet ze znacznie starszymi kolegami. U mnie dzięki jego znakomitemu kierowaniu zespołem znajduję się beniaminkiem na 1 pozycji w Lidze. Gra śląska od razu podupada, gdy Wawrzynczok nie może grać w którymś spotkaniu.
Pozycja: Napastnik
Imię i nazwisko: Kamil Biliński
Klub: Śląsk Wrocław
Wartość: 10 tys. złotych
Moja rada, kupić tego zawodnika jak najszybciej to możliwe, póki jego wartość jest tak niska. Wychowanek Śląska Wrocław. Już w wieku 20 lat, będąc tylko w kadrze U-21 jego wartość wynosi 120 tys. złotych a atrybuty stoją na wysokim poziomie. Reprezentant Polski U-19. Ściągnąłem go do drużyny seniorów, bo to co wyprawiał w juniorach po prostu nie pozwalało mu siedzieć wśród amatorów. Pozwalam mu grać w Pucharze Ligi oraz Pucharze Polski. Czasami zalicza końcówki meczów. Kiedy dostaje szanse zwykle strzela dużo bramek. Myślę, że w przyszłości wart będzie kilka milionów i spokojnie będzie ważnym ogniwem reprezentacji narodowej.
Pozycja: Defensywny Pomocnik
Imię i nazwisko: Guillermo Hidalgo
Klub: Lech Poznań
Wartość: Na początku drugiego sezonu 240 tys. złotych
Narodowość: Peru
Znalazłem tego zawodnika bardzo przypadkowo. Rozgrywałem mecz ligowy z Lechem Poznań i zaciekawiło mnie, że w wyjściowej jedenastce znalazł się nieznany mi piłkarz, właśnie Hidalgo. Spojrzałem na wiek - 17 lat. Oglądam go dalej i co widzę? W tak młodym wieku już 5 występów w reprezentacji Peru. Duża wartość i fantastyczne atrybuty. Zresztą skoro wychodzi w pierwszym składzie Lecha Poznań to naprawdę ma spory kaliber. Kupiłem go w ciemno, nie wiem jak sprawdzi się u mnie, ale myślę, że to kolejna perełka Lecha Poznań, którą jak najszybciej trzeba mieć u siebie, bez względu na klub.