Skocz do zawartości

Kącik kulinarny


Gość MikeMitnick

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc później...

Dzisiaj pierwszy raz spróbowałem stworzyć coś z tego co wolno i wyszło nawet smacznie, chociaż lekko przesoliłem mięso...

 

1) Mięso

Mięso mielone - ja miałem dwa i zmieszałem ze sobą, jedno swojskie, drugie dobre ze składu z Tesco - wbiłem do niego trzy jajka, trochę kaszy jaglanej, łyżkę-dwie oleju kokosowego, sól, pieprz, oregano, tymianek - wszystko wymieszałem. Naczynie żaroodporne wysmarowałem lekko olejem i wsadziłem całe mięso do środka "jak ciasto". Piekło się aż było gotowe, głównie 180 stopni, piekłem "na czuja", na sam koniec polałem gęstym sosem pomidorowym, który zrobiłem tak: świeże pomidory + natka pietruszki + sól,pieprz, oregano + przecier (100%) pomidorowy i to zblendowałem, polałem większością sosu wierzch mięsa już pod koniec pieczenia i zostawiłem w wyłączonym gorącym piekarniku - fajnie zastygło.

 

2) Dodatek

Do garnka wlałem trochę gotowego już rosołu + wodę, wrzuciłem tam pokrojone w talarki ziemniaki, później pokrojone pomidory, pokrojoną + startą pietruszkę, pokrojoną paprykę i małe marchewki, wszytko doprawiałem tymi samymi przyprawami co mięso + kolendra. Dodałem też pokrojony boczek parzony - coś białka musi tam być, lepsza byłaby kiełbasa, ale nie miałem. Najpierw zagotowałem, potem zmniejszyłem ogień do bulgotania. Czekałem aż wszystko będzie miękkie, dorzuciłem tam końcówkę sosu pomidorowego z mięsa i zagęściłem mąką kukurydzianą.

 

Pół talerza "garnka", pół mięsa - całkiem smaczne.

Odnośnik do komentarza

Chcesz wydać ponad 3 stówy, żeby tylko sobie normalnie gotować ryż? :> Polecam garnek ;).

Ponad trzy stówy? Lol, na Amazonie można spokojnie znaleźć rice cookery za ~ 20 GBP, a parowar za 25 GBP. Więc nie, nie 3 stówy. A ryż z garnka nigdy nie wychodzi tak dobry jak z rice cookera :P No i teraz poczytałem to można w nim robić większość warzyw a nawet mięso, więc przydałby mi się tym bardziej. Poza tym chcę maksymalnie zautomatyzować przygotowywanie jedzenia.

Odnośnik do komentarza

Zdjęcia nie ma, bo ***** z Orange od miesiąca mi nie oddali telefonu z naprawy, ale jedziemy:

 

Epic Fucking Bacon-Wrapped Cheese-Stuffed Meatballs - przepis mój

 

Kulki:

400 g wołowiny mielonej

1/2 dużej białej cebuli

1 jajko

1 ząbek czosnku, mogą być 2

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka cząbru

1 łyżeczka mielonego imbiru (świeży lepszy ale nie miałem)

1 łyżeczka lubczyku

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

24 plastry boczku surowego wędzonego

6 kulek mozzarelli

 

Panierka:

mąka zwykła

2 jajka

pokruszone płatki kukurydziane

sos chili

1 łyżeczka soli

1 łyzeczka pieprzu

 

1) Składniki na panierkę dzielimy na 3 miseczki: 1 - mąka z solą i pieprzem 2 - jajka z sosem chili (wybełtane na jednorodną ciecz) 3 - płatki

2) Mięso mielone mieszamy z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem oraz ziołami i przyprawami oraz jajkiem

3) Formujemy 6 kulek mięsnych o wadze około 67 gramów, a do każdej wkładamy 1 kulkę mozzarelli

4) Kładziemy dwa plastry boczku wzdłuż i dwa wszerz (robimy taki krzyżyk bekonowy) - po 4 na kulkę, a następnie zawijamy każdą kulkę mięsną w boczek, szczelnie przykrywając boczkiem mięso

5) Panierujemy bekonowo-mięsno-serowe kulki w kolejności: mąka -> jajka -> płatki, tak, aby każda kulka była równomiernie pokryta panierką, a następnie odkładamy na bok

6) W rondelku rozgrzewamy taką ilość oleju, aby zdołała przykryć kulki (można je trochę rozpłaszczyć), a następnie rozgrzewamy go do maksymalnej temperatury

7) Gdy olej rozgrzeje się do granic swoich możliwości, wrzucamy kulki i gotujemy przez 7 minut w głębokim tłuszczu - panierka powinna być ciemnobrązowa

8) Po 7 minutach wykładamy kulki na kilka warstw ręcznika papierowego i odsączamy z każdej strony delikatnie resztki oleju

 

Ja do tego zrobiłem frytki i fasolkę szparagową, ale możecie np. ugrillować kukurydzę albo jeszcze zrobić jakiś fajny sos (czosnkowy albo ostry)

Odnośnik do komentarza
  • 1 miesiąc później...

Dobry stek jest wręcz czarny na zewnątrz (jak pan Maillard przykazał), a różowy w środku. Nie mam foty ze środka, ale było medium-rare. Oczywiście maksymalna temperatura do jakiej mój olej jest w stanie dojść.


pace-s-steak-house.jpg

 

Tu jest przykład idealnego antrykotu z kością. Czarny na zewnątrz, czerwony w środku. Jak Obama.

Odnośnik do komentarza
  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...