[FM 2006] Nowinki taktyczne
Napisano 19 October 2008, 11:39
Ja polecam zastosować metodę dwójkową do gpp, nastawienia i kreatywności. Wówczas składniejsze są akcje, mniej strat.
Zajrzyjcie też sobie tutaj. Jest sporo ciekawych artykułów dla każdej wersji FM. Choć pewnie już tą stronę znacie.
Napisano 19 October 2008, 18:26
Ostatnio zacząłem grać w Hiszpanii [Real Oviedo] i ustawiłem mały pressing obrońcom [4x] a reszcie drużyny ma na "15" pkt. Gram 4 obrońców, 3 środkowymi pomocnikami, AMC i 2x ST. Lekko wysunięta linia obrony i to zdaje egzamin!
Co do kreatywności to nie ruszam tego oprócz najbardziej ofensywnego napastnika. Ma on minimalną kreatywność.
Napisano 19 October 2008, 19:14
Napisano 20 October 2008, 21:27
Budzet mojego klubu spada, co zrobic by rosł??
Wszystko było w porządku tzn budżet moj rosl w sile az do momentu gdy wyskoczyl mi komunikat ze klub patronacki otrzymuje 10 mln zł zastrzyku gotowki!!! I od tamtej pory zaczal spadac
Co moge zrobic w takiej sytuacji?
Napisano 21 October 2008, 07:55
Napisano 21 October 2008, 11:25
Napisano 21 October 2008, 11:27
Oczka bozia dała???
Napisano 21 October 2008, 11:28
Napisano 24 October 2008, 16:52
Użytkownik aranburu dnia 2008-10-21, 12:25 napisał
Napisano 10 May 2009, 11:09
- dlaczego sprawdzona taktyka działała cudownie w przeciętnym Śląsku (którym dotarłem do 1/2 LM), a w dużo silniejszym Forest działa znacznie słabiej? Co prawda zdobyłem FA Cup i zająłem niezłe 8. miejsce w silnej Premiership, ale forma była nierówna jak droga gminna w Polsce i zmuszała mnie do częstego grzebania w ustawieniach. Często efekty majsterkowania były widoczne od razu, ale po 3-4 meczach znów wracała beznadzieja.
- dlaczego zastosowanie tej taksy w reprezentacji też nie zdaje egzaminu, gdyż potrafię wygrać tylko ze słabszymi, a z równymi i silniejszymi dostaję regularne baty?
Zacząłem więc studiować mojego "samograja" w najdrobniejszych szczegółach i zadaję sobie podstawowe, pewnie dla większości z Was banalne pytania:
- jak mają się ustawienia indywidualne zawodników do ustawień zespołu? Czy jak mam ustawione Nastawienie, Kreatywność, Podania, GPP indywidualnie dla każdego piłkarza, to czy polecenia dla całej drużyny mają jakiekolwiek znaczenie? Ja np. mam wszystkie ustawienia indywidualne wg "zasady dwójkowej" więc czy zmiana nastawienia na hiperofensywne w końcówce meczu faktycznie wpłynie na zachowanie piłkarzy?
- czy występuje jakakolwiek korelacja między Grą na czas a Tempem? Na pierwszy rzut oka częsta GNC i wysokie T wzajemnie się wykluczają.
- czy jest korelacja między Ścisłym kryciem a GPP? Wydaje się, że włączone ŚK i niski GPP się wykluczają.
- jak się ma częste stosowanie Rajdów i/lub Rajdów z piłką do włączenia zawodnikowi strzałki do przodu? Pewnie niewielkie, skoro w najnowszym FMie wyłączyli tę opcję.
- czy włączenie Free role i wielu ustawień indywidualnych jednemu zawodnikowi wzajemnie się nie kłóci?
- ściągnąłem sobie kilka sprawdzonych taktyk z różnych stron www i część z nich, faktycznie bardzo skuteczna, w ogóle nie żadnych ustawień indywidualnych. Wszyscy piłkarze - od GK po ST - mają włączone zespołowe ustawienia. Jak to może działać?
Jeśli macie jakieś uwagi, doświadczeni dot w/w wątpliwości, napiszcie proszę. Może nie tylko jak po ponad 3 latach grania w FM2006 zgłupiałem
I na koniec - czasami opracowując taktykę staram się myśleć jak w realnym futbolu. Ale czy programiści pomyśleli tak samo? Czy kod gry faktycznie odda mój tok rozumowania? Czy może to tylko gra (naładowana przecież bugami), która nie zawsze oddaje reguły taktyki piłkarskiej.
Napisano 10 May 2009, 11:48
Cytat
Tak, zmiana ustawień zespołowych w meczu "przebija" ustawienia indywidualne. Lepiej to widać, gdy broni się rezultatu i przechodzi na Ultradefensive + Max Time Wasting + Counterattack.
Cytat
Zdefiniuj "bardzo skuteczna"? Dwa sezony? Pięć sezonów? Bez ustawienia poleceń indywidualnych pod poszczególnych zawodników skuteczność na dłuższą metę jest niemożliwa, imo.
Cytat
Pamiętaj przede wszystkim, że GNC liczy się inaczej niż inne ustawienia zespołowe - skalę należy traktować jako od -10 do +10, czyli ustawienie suwaka na środku oznacza, że zawodnicy mają grać normalnie. Przesunięcie w lewo skutkuje częstszymi ryzykownymi zagraniami, a w prawo częstszym "spalaniem" czasu gry.
Dalej, imo Tempo to nie GNC. Tempo określa wyłącznie szybkość rozgrywania piłki, GNC spowalnianie wprowadzenia piłki do gry z autu/rogu/rzutu bramkowego, grę bezpieczną (na przykład pozwalanie piłce wyjść na aut, schodzenie przez napastników do narożnika zamiast próby strzału, częstsze próby wybijania piłki na połowę przeciwnika, obijanie piłki o przeciwnika w celu wywalczenia autu etc.) i grę do tyłu. Na czas można jak najbardziej grać szybką piłką.
Napisano 10 May 2009, 22:31
Użytkownik Profesor dnia 2009-05-10, 12:48 napisał
Dalej, imo Tempo to nie GNC. Tempo określa wyłącznie szybkość rozgrywania piłki, GNC spowalnianie wprowadzenia piłki do gry z autu/rogu/rzutu bramkowego, grę bezpieczną (na przykład pozwalanie piłce wyjść na aut, schodzenie przez napastników do narożnika zamiast próby strzału, częstsze próby wybijania piłki na połowę przeciwnika, obijanie piłki o przeciwnika w celu wywalczenia autu etc.) i grę do tyłu. Na czas można jak najbardziej grać szybką piłką.
Za mną zakończenie sezonu. Przed kolejnym na pewno przejrzę raz jeszcze taksę - powrót do źródeł czyli bezwzględna Ro2 oraz stopniowanie pressingu i podań.
Właśnie odkryłem w necie biblię taktyczną wwfana i drugiego speca (Millie). Zapowiada się ciekawa lektura i źródło inspiracji w do dalszej gry.
Napisano 10 May 2009, 22:38
Ja w tym sezonie gram z GNC ustawionym na 0 i wygląda to całkiem poprawnie.
Napisano 11 May 2009, 00:02
Napisano 13 May 2009, 09:23
Napisano 23 December 2010, 21:15