Plusem tej taktyki jest prostota zawodnicy mają przydzielone standardowe role dzięki czemu znakomicie sprawdza się w słabszych klubach.
Jeżeli chodzi o dobór składu, to najlepiej z przodu mieć zawodników jak najszybszych, którzy wykorzystując tą zaletę, będą wygrywać pojedynki 1 na 1 i dochodzić do sytuacji. U defensywnych pomocników mile widziane dobre atrybuty fizyczne oraz krycie i odbiór.
Strategia i Styl uzależnione są od prognoz przedmeczowych, które sprawdzamy w terminarzu lub analizie przedmeczowej->prognozach. Sposób ten zapożyczony został z angielskiego forum.
Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 4.00<, Ofensywna & Płynna/Bardzo Płynna
Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 3.00-4,00, Defensywna/Kontry& Sztywna
Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 2.50–3.00, Kontratak/Standard & Zrównoważona/Płynna
Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 2.20–2.50, Standard/Kontrola & Zrównoważona/Sztywna
Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 1,80 - 2.20, Kontrol & Sztywna
Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 1.80>, Ofensywna & Bardzo sztywna
Jeżeli szanse Twojego rywala na zwycięstwo to: 5.00<, Defensywna/Kontratak & Płynna/Bardzo płynna
Jeżeli nasze prognozy wyświetlają się w formie ułamków należy go sobie zmienić w ustawieniach gry na system dziesiętny.
Wskazówki:
- Na początku gry podania były ustawione na bardziej bezpośrednie lecz wraz z rozwojem zespołu zmienione zostały na krótsze.
- Często już na początku za pomocą instrukcji z ławki wybieram "podania na wolne pole"
- Gdy wynik nas nie zadowala z instrukcji z ławki wybieramy "agresywny odbiór piłki", "nękanie rywali" oraz "skrócenie pola gry", należy jednak pamiętać, że będzie to ustawienie podatne na kontry.
- Zauważyłem, że od 60-70 minuty od komputerowego AI dostaje gratisowe rzuty rożne dzięki czemu ten mnie kontruje, dlatego najlepiej w stałych fragmentach gry wycofać dodatkowo 2-3 zawodników do tyłu.
-Gdy tylko przygotowanie naszej taktyki, będzie na maksymalnym poziomie, ustawiamy obciążenia na przeciętne, oraz obszar uwagi na poruszanie się w ataku. Dzięki temu będziemy mogli lepiej wykorzystać trening.
Minusy:
-Jak na razie sporo goli tracę po stałych fragmentach gry. Cały czas nad tym pracuje.
- Cały czas tracę sporo goli po wyrzutach z autu przeciwnika.
Taktyka sprawdza się w rodzimej lidze, natomiast nie wiem jak będzie prezentowała się w innych.