Drugi raz dokonałem tego ja wydając poniższy dodatek
Liga składa się z sześciu klas rozgrywkowych:
Top Klasa - 12 drużyn (32 mecze, liga z podziałem)
1. Klasa - 14 drużyn (39 meczy, 3 rundy)
2. Klasa - 14 drużyn (39 meczy, 3 rundy)
1. Liga - 16 drużyn (30 meczy, 2 rundy)
2. Liga - 32 drużyny (2 grupy po 16 drużyn, 30 meczy, 2 rundy)
3. Liga - 56 drużyn (4 grupy po 14 drużyn, 26 meczy, 2 rundy)
Poza tym są dwa puchary:
Puchar Mazowsza wzorowanego na Pucharze Anglii, jeden mecz w sobotę, przy remisie po 90. minutach powtórka, nie obowiązują rozstawienia drużyn.
Super Puchar - zwycięzca Top Klasy ze zdobywcą Pucharu Mazowsza, ewentualnie z wicemistrzem kraju.
Rozgrywki powstały przy wykorzystaniu zaawansowanych opcji edytora.
Uznałem, że skoro jest to najbogatszy region w Polsce, należy odpowiednio wzbogacić finansowo (słabą sportowo) ligę.
Standard ligi ustawiłem na 13, podniosłem reputację klubów, nie ruszałem budżetów (poza dodawanymi do bazy (ponad 130 drużyn) ale wszystkie z niższych lig budżety mają na 0).
Reguły transferowe są wzorowane na angielskich, podobnie jak i kary za żółte i czerwone kartki.
Kary za zarządy komisaryczne przyznawane są 1 lipca i wynoszą od 10 do 17 punktów, w zależności od klasy rozgrywkowej.
W grze grywalne są 144 drużyny z Mazowsza plus reprezentacja. Wszystkie drużyny posiadają odpowiednie miasta i stadiony (boiska), niestety w kilku przypadkach pojemność jest nierealna. Każda grywalna drużyna ligowa uczestniczy w rozgrywkach o Puchar Mazowsza.
Na pytanie dlaczego nie ma drużyny X, skoro gra aktualnie w lidze Y?
- Dlatego, że przede wszystkim brałem pod uwagę wyniki osiągnięte na koniec poprzedniego sezonu. Może się zatem zdarzyć, że jest jakaś drużyna z A klasy, mimo iż nie będzie jakiejś drużyny z ligi okręgowej.
W pierwotnej wersji "zmuszałem" drużyny do posiadania od 3. sezonu stadionów na 5tys miejsc siedzących, jednak powodowało to spore zadłużenia klubów, a wiadomo, że jeśli liga ma się rozwijać, potrzebne są pieniądze na transfery, dlatego wybierając między krzesełkiem a piłkarzem wybrałem piłkarza
Obywatelstwo mazowieckie otrzymali gracze i nie-gracze, którzy urodzili się w woj. mazowieckim, dlatego pierwsza 11 na 9 lipca 2011 może wyglądać tak:
Boruc - Kuś, Łukasiewicz, Dudka, Augustyn - Budziński, Majewski, Klich, Poźniak - Lewandowski , Kucharczyk
Reprezentacja zaczyna od 205 miejsca w rankingu FIFA (0 punktów)
W bazie przeprowadziłem ponad 22tys zmian, ale w głównej mierze ograniczały się one do przestawiania (często) jednej opcji, lub zmianie jakiejś wartości o różne punkty, tak aby ostateczny efekt mógł mnie zadowolić.
Starałem się także uwzględnić ostatnie transfery w polskiej lidze, a także musiałem w jakiś sposób zapełnić lukę po zabraniu z polskich rozgrywek mazowieckich drużyn.
Stolicą Polski ponownie został Kraków
Najlepsze efekty (gracze i transfery) otrzyma się jeśli uruchomi się zarówno Mazowsze jak i Polskę.
Link do dodatku:
http://www.mediafire...flupc7r9b9cv8rn