Skocz do zawartości

DustBlue IPB Skin by CodeGame Networks

Mazowsze - nowe państwo

• Please log in to reply
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 spuavick

spuavick
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 31 January 2011, 01:37

Biorąc pod uwagę, że Mazowsze jako państwo istniało w rzeczywistości i nie było skore do integracji z Polską, przez co toczyły się brutalne walki o podporządkowanie Mazowsza Koronie Polskiej, co się zresztą udało; to w późniejszym czasie jeszcze co najmniej raz udało się Mazowszu skutecznie odłączyć od Polski.

Drugi raz dokonałem tego ja wydając poniższy dodatek ;)

Liga składa się z sześciu klas rozgrywkowych:
Top Klasa - 12 drużyn (32 mecze, liga z podziałem)
1. Klasa - 14 drużyn (39 meczy, 3 rundy)
2. Klasa - 14 drużyn (39 meczy, 3 rundy)
1. Liga - 16 drużyn (30 meczy, 2 rundy)
2. Liga - 32 drużyny (2 grupy po 16 drużyn, 30 meczy, 2 rundy)
3. Liga - 56 drużyn (4 grupy po 14 drużyn, 26 meczy, 2 rundy)

Poza tym są dwa puchary:
Puchar Mazowsza wzorowanego na Pucharze Anglii, jeden mecz w sobotę, przy remisie po 90. minutach powtórka, nie obowiązują rozstawienia drużyn.
Super Puchar - zwycięzca Top Klasy ze zdobywcą Pucharu Mazowsza, ewentualnie z wicemistrzem kraju.

Rozgrywki powstały przy wykorzystaniu zaawansowanych opcji edytora.

Uznałem, że skoro jest to najbogatszy region w Polsce, należy odpowiednio wzbogacić finansowo (słabą sportowo) ligę.
Standard ligi ustawiłem na 13, podniosłem reputację klubów, nie ruszałem budżetów (poza dodawanymi do bazy (ponad 130 drużyn) ale wszystkie z niższych lig budżety mają na 0).

Reguły transferowe są wzorowane na angielskich, podobnie jak i kary za żółte i czerwone kartki.

Kary za zarządy komisaryczne przyznawane są 1 lipca i wynoszą od 10 do 17 punktów, w zależności od klasy rozgrywkowej.
W grze grywalne są 144 drużyny z Mazowsza plus reprezentacja. Wszystkie drużyny posiadają odpowiednie miasta i stadiony (boiska), niestety w kilku przypadkach pojemność jest nierealna. Każda grywalna drużyna ligowa uczestniczy w rozgrywkach o Puchar Mazowsza.

Na pytanie dlaczego nie ma drużyny X, skoro gra aktualnie w lidze Y?
- Dlatego, że przede wszystkim brałem pod uwagę wyniki osiągnięte na koniec poprzedniego sezonu. Może się zatem zdarzyć, że jest jakaś drużyna z A klasy, mimo iż nie będzie jakiejś drużyny z ligi okręgowej.

W pierwotnej wersji "zmuszałem" drużyny do posiadania od 3. sezonu stadionów na 5tys miejsc siedzących, jednak powodowało to spore zadłużenia klubów, a wiadomo, że jeśli liga ma się rozwijać, potrzebne są pieniądze na transfery, dlatego wybierając między krzesełkiem a piłkarzem wybrałem piłkarza ;)

Obywatelstwo mazowieckie otrzymali gracze i nie-gracze, którzy urodzili się w woj. mazowieckim, dlatego pierwsza 11 na 9 lipca 2011 może wyglądać tak:
Boruc - Kuś, Łukasiewicz, Dudka, Augustyn - Budziński, Majewski, Klich, Poźniak - Lewandowski , Kucharczyk

Reprezentacja zaczyna od 205 miejsca w rankingu FIFA (0 punktów)

W bazie przeprowadziłem ponad 22tys zmian, ale w głównej mierze ograniczały się one do przestawiania (często) jednej opcji, lub zmianie jakiejś wartości o różne punkty, tak aby ostateczny efekt mógł mnie zadowolić.

Starałem się także uwzględnić ostatnie transfery w polskiej lidze, a także musiałem w jakiś sposób zapełnić lukę po zabraniu z polskich rozgrywek mazowieckich drużyn.
Stolicą Polski ponownie został Kraków ;) a stadion Śląski może być znowu zwany Narodowym ;)

Najlepsze efekty (gracze i transfery) otrzyma się jeśli uruchomi się zarówno Mazowsze jak i Polskę.

Link do dodatku:
http://www.mediafire...flupc7r9b9cv8rn

#2 spuavick

spuavick
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 20 February 2011, 18:22

Najnowsza wersja (v1.004) zawiera drobne poprawki względem pliku powyżej:

Zmiany w wersji 1.003:
- poprawiony terminarz Pucharu Mazowsza;
- zmienione stadiony meczy półfinałowych Pucharu Mazowsza;
- wydłużona runda jesienna do 11 grudnia, celem uniknięcia meczy dzień po dniu;
- usunięte różne godziny meczy grupy mistrzowskiej, teraz wszystkie mecze rozgrywane są o g.17:00
- rezygnacja z wersji mniej bogatszej, na rzecz jednej z większymi premiami za miejsce w lidze i prawa z transmisji tv.

Zmiany w wersji 1.004:
- usunięto przenoszenie wszystkich spotkań grupy mistrzowskiej na niedziele, teraz powinny być one przenoszone wyłącznie na potrzeby tv;
- ustawienie przeprowadzki Śląska Wrocław na nowy Stadion Miejski;
- wcześniejsza przeprowadzka Radomiaka i Broni Radom na fikcyjny Stadion Komunalny (było 30.6.2014 jest 30.6.2013);
- zmiana zasad zgłaszania zawodników w trzech najwyższych klasach rozgrywkowych:
–- w Top Klasie 25 zawodników powyżej 21. roku życia, przy czym 8 zawodników musi być szkolonych w klubach mazowieckich;
–- w 1. i 2. Klasie 25 zawodników powyżej 21. roku życia, przy czym 10 zawodników musi być szkolonych w klubach mazowieckich;
–- nie trzeba zgłaszać zawodników poniżej 21. roku życia, mogą oni grać nawet jeśli nie są zarejestrowani;
–- zasady są wzorowane na rozgrywkach Angielskiej Premier League;
- uwzględniono transfer Michala Hubnika do Legii Warszawa – zmieniono jego potencjał oraz aktualne umiejętności (PA i CA);

Link do pobrania:
http://www.mediafire...o381onoqy0o427v

U W A G A
Zalecam zainstalować plik valid_takeovers_only.edt celem uniknięcia szybkiego bogacenia się małych klubów z niższych lig (błąd zgłoszony do SI Games)

Link do pliku:
http://www.mediafire...ys1acj126j653ne

Plik ten należy rozpakować i umieścić w katalogu:
dla wersji 11.2.1
C:\Program Files\Sports Interactive\Football Manager 2011\data\updates\update-1120\db\1120\edt

dla wersji 11.1.0
C:\Program Files\Sports Interactive\Football Manager 2011\data\updates\update-1110\db\1110\edt

Zalecam uruchamiać razem z Polską ligą, więcej piłkarzy większe emocje ;)

#3 JuliuszHibernian

JuliuszHibernian
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 22 May 2011, 21:26

Dobra robota. Kiedyś uparłem się żeby z polskich i czeskich klubów zrobić ligę i reprezentacje śląska niestety nie udało mi się. Robiłem jakiś błąd i najnormalniej w świecie się poddałem.