Skocz do zawartości

DustBlue IPB Skin by CodeGame Networks

Edytor FM2011

• Please log in to reply
124 odpowiedzi w tym temacie

#41 seann

seann
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 17 January 2011, 00:37

Próbuję odwzorować jedną z lig, w której, zgodnie z przepisami, do rozgrywek międzynarodowych awansują dwa kluby - zwycięzca ligi oraz zwycięzca barażu o mistrzostwo (identycznie jest m.in w Australii, co gra uwzględnia). I teraz jest pytanie, jak to zrobić, bo po ustawieniu normalniej ligi z barażami awansuje tylko jedna drużyna. Zwróciłem uwagę, iż w Australii jest to rozbite jakby na dwie ligi (normalną - Regular Season i barażową - Final Series), ale nie wiem, jak zrobić coś takiego w edytorze, by gra "widziała" to w sumie jako jedną ligę, a nie dwa odrębne twory. I jak stworzyć taką mini ligę barażową? Jakieś sugestie?

#42 Ernie Souchak

Ernie Souchak
  • Przyjaciel CMF
  • 3 Postów:
  • Klub w FM:Worksop Town

Napisano 17 January 2011, 07:38

Na moje to bez panelu zaawansowanego się nie obejdzie, choć nie wiem czy to na pewno pomoże, bo sporo może zależeć od konstrukcji rozgrywek kontynentalnych/międzynarodowych.

#43 Gietz

Gietz
  • PL Update
  • 0 Postów:

Napisano 29 January 2011, 23:35

Wyświetl postUżytkownik Mariolo dnia 12 January 2011, 12:02 napisał

A takie jeszcze pytanko, wie ktoś może jaki jest algorytm wyceny piłkarza w FMie? Może pytanie niespecjalnie tu pasuje, ale nie chciałem zakładać nowego tematu.

Nie ma prostego algorytmu, ale kluczowe są wartości reputacji - głównie Aktualna reputacja i Światowa, Rep. w ojczyźnie ma mniejsze znaczenie, dodatkowo długość kontraktu, wiek itp. Za dużo zmiennych żeby łatwo powiedzieć ...

Wyświetl postUżytkownik dezkrit dnia 13 January 2011, 19:54 napisał

Chciałem zmienić im atrybuty.
I tak.
Przyśpieszenie zmieniłem na 20, a gdy rozpocząłem grę miał 14.
Podobnie z innymi atrybutami u innych piłkarzy.
Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego tak jest?

Po podniesieniu atrybutów ich umiejętności (CA) są większe od ,,Obecnych umiejętności'' ustawionych w edytorze. To tak jakbyś chciał nalać więcej wody do już pełnego naczynia - zostanie jej tyle ile było, musisz zwiększyć CA w edytorze, wtedy zmiany zadziałają.

#44 Officzek

Officzek
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 3 February 2011, 08:48

Witam mam pytanie czy da się edytować np budżet danego klubu, umiejętności piłkarzy w rozpoczętej już grze??

#45 Dudek

Dudek
  • ModTeam
  • 2 Postów:
  • Klub w FM:Sunderland (FM11)

Napisano 3 February 2011, 11:04

Wyświetl postUżytkownik Officzek dnia 3 February 2011, 08:48 napisał

Witam mam pytanie czy da się edytować np budżet danego klubu, umiejętności piłkarzy w rozpoczętej już grze??
Da się, ale nie edytorem dołączonym do gry tylko edytorem czasu rzeczywistego takim jak FMRTE.

#46 lich

lich
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 5 February 2011, 18:18

Mam pytanie, czy można w trakcie gry zmienić zasadę zawieszania piłkarzy za żółte kartki? Stworzyłem swoją ligę w edytorze, ale źle ustawiłem zawieszenia i w drugiej części sezonu piłkarze właściwie co kartkę muszą pauzować. W jakiś sposób powinno to się dać zmienić, pytanie tylko jak. Kiedyś był taki błąd na oficjalnej bazie danych w lidze hiszpańskiej i tam to naprawili tak, że nie trzeba było zaczynać nowej gry. Będę wdzięczny jak coś poradzicie

#47 Woo-Cash

Woo-Cash
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 8 February 2011, 20:46

Chciałem sobie stworzyć bazę bez piłkarzy, żeby na świecie byli sami juniorscy newgeni, jednak kiedy usunąłem wszystkich 300K piłkarzy, to gra się odpala, ale wywala się w momencie kiedy w oknie wyboru profilu klikam Dalej na okno wyboru drużyny. Czy ktoś wie, jak można coś takiego uzyskać bez błędu? Albo może taka baza już gdzieś istnieje? (szukałem i google nic mi nie zwraca)

#48 tomala00

tomala00
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 15 February 2011, 23:30

Witam, czy ktoś może wie, jak można edytować np. ligę ukraińską, żeby ustawić ilość dni potrzebnych do uzyskania obywatelstwa? będę bardzo wdzięczny za odpowiedź

#49 Ernie Souchak

Ernie Souchak
  • Przyjaciel CMF
  • 3 Postów:
  • Klub w FM:Worksop Town

Napisano 15 February 2011, 23:41

W ustawieniach danego kraju w zakładce Informacje pozycja druga od góry.

#50 tomala00

tomala00
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 16 February 2011, 14:38

Wyświetl postUżytkownik Ernie Souchak dnia 15 February 2011, 23:41 napisał

W ustawieniach danego kraju w zakładce Informacje pozycja druga od góry.
dzięki bardzo

#51 Janek0

Janek0
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 1 April 2011, 15:47

Witam czy nie dałoby się stworzyć czegoś takiego na FM 2011 żeby można było zagrać MŚ 2010 w RPA? Zauważyłem, że gre można zacząć w styczniu 2010 więc może istnieje taka opcja? Czy ktoś się orientuje?

#52 Lipeusz

Lipeusz
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:Lewes

Napisano 15 April 2011, 08:17

Da się jakoś dodać jeszcze jedną niższą ligę do gotowego już pliku .xml?

#53 onn124

onn124
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 16 April 2011, 10:54

Jak zrobić żeby drużyny w ekstraklasie z miejsc 15-16 grały baraże o utrzymanie z drużynami z miejsc 3-4 w I Lidze ? Probowalem ustawić coś ale jest tak że te 2 drużyny z baraży grają o utrzymanie z liderami w tabeli.

#54 handballer

handballer
  • Przyjaciel CMF
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:RB Leipzig (FM 11)

Napisano 16 April 2011, 13:34

Wyświetl postUżytkownik onn124 dnia 16 April 2011, 10:54 napisał

Jak zrobić żeby drużyny w ekstraklasie z miejsc 15-16 grały baraże o utrzymanie z drużynami z miejsc 3-4 w I Lidze ? Probowalem ustawić coś ale jest tak że te 2 drużyny z baraży grają o utrzymanie z liderami w tabeli.
A jak to sobie wyobrażasz ? Według tego co opisałeś, to jest możliwe, że do Ekstraklasy awansują cztery drużyny, a spadają dwie. Takie coś niema prawa bytu.

#55 onn124

onn124
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 16 April 2011, 21:38

Wyświetl postUżytkownik handballer dnia 16 April 2011, 13:34 napisał

A jak to sobie wyobrażasz ? Według tego co opisałeś, to jest możliwe, że do Ekstraklasy awansują cztery drużyny, a spadają dwie. Takie coś niema prawa bytu.

źle mnie zrozumiałeś.Chodzi mi o to żeby drużyny z ekstraklasy które będą miały 15 i 16 miejsce grały baraże ALE z drużynami z 1 ligi które zajęły miejsca 3 i 4. Jak drużyny z I ligi wygrają to awansują 4 drużyny i z ekstraklasy spadają 4.Jak przegrają to 2 drużyny lecą i 2 awansują.

#56 Kartvel

Kartvel
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 16 April 2011, 21:41

Wyświetl postUżytkownik onn124 dnia 16 April 2011, 21:38 napisał

źle mnie zrozumiałeś.Chodzi mi o to żeby drużyny z ekstraklasy które będą miały 15 i 16 miejsce grały baraże ALE z drużynami z 1 ligi które zajęły miejsca 3 i 4. Jak drużyny z I ligi wygrają to awansują 4 drużyny i z ekstraklasy spadają 4.Jak przegrają to 2 drużyny lecą i 2 awansują.

Ale to jest możliwe tylko jeśli Ekstraklasa ma 18 drużyn.

#57 onn124

onn124
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 16 April 2011, 21:57

Wyświetl postUżytkownik Kartvel dnia 16 April 2011, 21:41 napisał

Wyświetl postUżytkownik onn124 dnia 16 April 2011, 21:38 napisał

Ale to jest możliwe tylko jeśli Ekstraklasa ma 18 drużyn.

A co to ma do rzeczy ile ma drużyn ?

#58 Dudek

Dudek
  • ModTeam
  • 2 Postów:
  • Klub w FM:Sunderland (FM11)

Napisano 16 April 2011, 22:20

To, że w Ekstraklasie masz 16 drużyn i 2 ostatnie spadają, więc jakim cudem te, które spadają z automatu mają grać jeszcze jakieś baraże z drużynami z miejsc 3 i 4 drugiej ligi? I co wtedy z drużynami, które zajęły odpowiednio pierwsze i drugie miejsce i powinny awansować automatycznie?

Tak btw. cytuj ostatnią odpowiedź, a nie wszystkie.

#59 handballer

handballer
  • Przyjaciel CMF
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:RB Leipzig (FM 11)

Napisano 16 April 2011, 22:27

Cytat

A co z zespołami z I ligi, które zajęły dwa pierwsze miejsca ? Raczej awansują wyżej, więc z Ekstraklasy ktoś musi spaść, czyli drużyny z 15 i 16 miejsca. Żeby drużyny z miejsc 3 i 4 z I ligi grały baraże to trzeba ustawić baraże dla drużyn z miejsc 13 i 14 w Ekstraklasie.

Tak mi się przynajmniej wydaje :)

#60 Poslo

Poslo
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 17 April 2011, 00:45

1. Zobaczcie  Yugoslav 6 tier league structure w grze i edytorze.
- Jak sie wlacza gre to po pierwsze nie ma do wyboru chorwackiej, slowenskiej , jest tylko jugoslowianska - jak?  
- W edytorze zupelnie nie czaje jak on zrobil jedna rzecz, bo tak: Serbie zmienil nazwe na Yugoslawie, jej oryginalne ligi sa 4 levelu ligi jugoslowianskiej (tak jest w regulach Yugoslawi czyli Serbii), slowenskie i chorwackie podobnie - 4 level ligi jugoslowianskiej. Wystarczy zajrzec, bo ciezko to opisac , a tak bedzie widac od razu. Wszystkie te ligi maja ustawiony kraj : Yugoslawia, nawet te w regulach slowenii
Czego nie rozumiem, to gdzie sa reguly wyzszych lig jugoslowianskich, bo bynajmniej w regulach Jugoslawii-Serbii ich nie ma. Druga - klasyczna Jugoslawia jest wylaczona, z reszta wszystkie maja wlasnie jako kraj ta "serbska" Jugoslawie. Jak on to wyrzezbil?

2. Zrobilem juz co nieco ligi NRD : http://sendfile.pl/66261/NRD.xml
Generalnie dziala ok, ale najpierw losowalo mi od razu w europejskich pucharach zespoly, w pierwszym sezonie (bylo tez podane przy wyborze klubu, w jakim pucharze euro zagra), ale w nastepnej wersji pliku juz przy pierwszym sezonie zespoly NRD nie sa brane pod uwage (dopiero w drugim sezonie graja w  Europie). A nie zmienialem nic poza miastami/klubami. Skad to sie moglo wziac?

3. Po czym poznam, ze mam zaawansowane opcje w edytorze ? :>  Wyedytowalem ten format.xls tak jak na jednej z poprzednich stron i nie  widze roznicy...