Edytor FM2011
Napisano 21 November 2010, 22:10
Napisano 21 November 2010, 22:40
W tej chwili pracuję nad dwoma projektami:
a) pełna struktura ligi gruzińskiej
b) reaktywacja dawnego systemu pucharów europejskich
STAN PRAC:
a)
Struktura ligowa jest opracowana i działa bez zarzutu.
Problemy:
- liga rezerw/juniorów
Cel:
- rezerwy drużyn ekstraklasy grają w osobnej lidze (zrobione)
- rezerwy drużyn pierwszej ligi grają w drugiej lidze (zrobione)
- przy spadku drużyny z ekstraklasy, rezerwy lądują w drugiej lidze (brak pomysłu)
- przy awansie drużyny z ekstraklasy, rezerwy przechodzą do ligi rezerw z drugiej, lub niższej, nieaktywnej ligi (brak pomysłu)
Tymczasowe rozwiązanie:
- rezerwy obecnych drużyn ekstraklasowych na stałe pozostają w niezmiennej lidze rezerw
b)
Cele:
a) Liga Mistrzów tylko dla mistrzów i tylko systemem pucharowym (działa)
b) Puchar UEFA tylko dla ograniczonej liczby zespołów, bez grup (3 kraje po 3, 9 po 2, reszta po 1) - działa
c) reaktywowany Puchar Zdobywców Pucharów (działa)
d) Puchar Intertoto na 80 zespołów (w opracowaniu)
Problemy:
- nie działa rozstawienie w 1 rundzie LM (grają Włochy, Anglia i Niemcy, zaś Walia, Szwecja i Kazachstan od 2 rundy)
- nie działa rozstawienie w 1 rundzie eliminacji UEFA (zamiast 4 najsłabszych krajów - Czarnogóry, Andory, San Marino i Malty, są 4 na literkę A - Albania, Austria, Azerbejdżan i Armenia - ciekawe, czemu nie Andora)...
- na ekranie rozgrywek nie da się wejść na listę zespołów
- wyczyścił się ranking UEFA
- PZP pomimo wpisania systemu mecz i rewanż uparcie działa w systemie jednomeczowym
To chyba tyle. Wszelkie sugestie i rady mile widziane
Napisano 22 November 2010, 08:24
Użytkownik Kartvel dnia 21 November 2010, 22:40 napisał
- nie działa rozstawienie w 1 rundzie LM (grają Włochy, Anglia i Niemcy, zaś Walia, Szwecja i Kazachstan od 2 rundy)
Im niższa cyfra rozstawienia tym później zaczynają.
Musisz sobie poustawiać kraje w określonej kolejności tam gdzie wybierasz kraje-uczestników, która to lista ma związek z poniższym:
- wyczyścił się ranking UEFA
I tak już zostanie, ew. to pierwsze może się pokazać gdyby użyć panelu, ale przerabiać wszystkie ligi europejskie to robota dla Syzyfa.
Może daty?
Napisano 22 November 2010, 10:36
Użytkownik Ernie Souchak dnia 22 November 2010, 08:24 napisał
Rozstawienia wpisane zgodnie z zasadami, nie są widziane.
Musisz sobie poustawiać kraje w określonej kolejności tam gdzie wybierasz kraje-uczestników, która to lista ma związek z poniższym:
Jak wyżej, słabeusze mają wpisane najwyższe rozstawienie, inne niż wszystkie pozostałe zespoły.
Chwila. Jeśli nie da się nie wyczyścić rankingu, to skąd potem będzie brać rozstawienie?
Sprawdzę te daty jeszcze raz. Być może problem jest w tym, że PZP mam w osobnym XML-u ze względu na Liechtenstein...
Napisano 22 November 2010, 11:26
Co prawda, stwarza to zagrożenie, że skoro ranking nie działa, to i się zmieniać nie będzie, a więc wyniki nie będą miały wpływu na ilość zespołów
Napisano 22 November 2010, 12:17
Mi się zdarzyło, że dublują mi się zespoły i nie wiem jak to obejść.
Napisano 22 November 2010, 17:35
Użytkownik Ernie Souchak dnia 22 November 2010, 12:17 napisał
Mi się zdarzyło, że dublują mi się zespoły i nie wiem jak to obejść.
Chyba mi się udało. Wpisałem go na listę na ostatnim miejscu, po czym dla LM, UEFA i Intertoto ustawiłem, że dla kraju z ostatniego miejsca liczba zespołów = 0. Nie stwierdzono błędów z LST w tych pucharach...
Dublowanie - też chyba zdarzało mi się widzieć, z Realem już sobie poradziłem, teraz chyba mam jeszcze problem z Barceloną, która mi się pojawia w PZP od ćwierćfinału. No i ciągle PZP ma rundy jednomeczowe
A czy nie podziałałoby, gdyby w zaawansowanym ustawić dla każdego z pucharów: teams qualified to the comp dla każdego kraju, po czym ustawić "sort by UEFA Club coefficient"?
Napisano 22 November 2010, 17:41
Napisano 22 November 2010, 18:58
Użytkownik Ernie Souchak dnia 22 November 2010, 17:41 napisał
Hmm. Spróbuję jutro. Ale jak wtedy należałoby im przypisywać rozstawienie?
Napisano 22 November 2010, 19:04
Napisano 24 November 2010, 19:01
1. Stworzyłem nowe państwo na bazie Irlandia(1920).
a) W jaki sposób zmienić teksty, żeby nie pojawiało się "zawodnik irlandzki, Irlandzki Dziennik, reprezentant irlandzkiego zespołu" itp)
b) W jaki sposób domyślny znaczek (tarczę) zmienić na flagę ?
2. Jak stworzyć rozgrywki typu AllStars (krajowi na zagranicznych/północ na południe)
3. W jaki sposób stworzyć okręgowe puchary krajowe, z których 4 najlepsze drużyny awansują w nowym sezonie do głównego pucharu krajowego
4. w jaki sposób zrobić, aby Mistrz utworzonego państwa grał w Lidze Mistrzów od odpowiedniej rundy dla współczynnika krajowego. Aktualnie Mistrz kraju rozpoczyna grę od... baraży z jedną z drużyn, która przeszła kwalifikacje LM (dodatkowa runda przez fazą grupową)
5. Co to są "ligi podrzędne"
Napisano 24 November 2010, 20:47
W tej chwili pracuję nad dwoma projektami:
a) pełna struktura ligi gruzińskiej
b) reaktywacja dawnego systemu pucharów europejskich
STAN PRAC:
a)
Struktura ligowa jest opracowana i działa bez zarzutu.
Problemy:
- liga rezerw/juniorów
Cel:
- rezerwy drużyn ekstraklasy grają w osobnej lidze (zrobione)
- rezerwy drużyn pierwszej ligi grają w drugiej lidze (zrobione)
- przy spadku drużyny z ekstraklasy, rezerwy lądują w drugiej lidze (brak pomysłu)
- przy awansie drużyny z ekstraklasy, rezerwy przechodzą do ligi rezerw z drugiej, lub niższej, nieaktywnej ligi (brak pomysłu)
Tymczasowe rozwiązanie:
- rezerwy obecnych drużyn ekstraklasowych na stałe pozostają w niezmiennej lidze rezerw
Jestem na etapie testowania nowego rozwiązania.
a) liga rezerw zrobiona jako grupa 2 poziomu rozgrywek (0 awansujących, 0 spadających)
b) kluby rezerw zlikwidowane, w zamian zrobione kluby filialne (2. zespół), z zastrzeżeniem, żeby nie mogły grać w tej samej lidze, co klub główny
c) wszystkie kluby główne ustawiona Pierwsza liga główna jako regionalna, klubom filialnym - tak samo, Młoda Ekstraklasa, żeby zapewnić przydział do właściwych lig
Skutki:
A) w momencie zakończenia 1. sezonu:
- spadek z Młodej Ekstraklasy mają zaznaczone właściwe zespoły, zgodnie ze spadkami z Ekstraklasy
- z Drugiej ligi nie awansują zespoły rezerw, dla których główny zespół został w Pierwszej
- formalnie wszystko wygląda ładnie.
B) w nowym sezonie:
- pomimo odpowiedniego oznaczenia (literką "S") jeden z zespołów, które powinny spaść, pozostał w Młodej Ekstraklasie
- do Młodej Ekstraklasy awansował beniaminek z Drugiej ligi, który zgodnie z ustawieniami regionalnymi nie miał prawa tam trafić
- zespół rezerw, który powinien trafić do Młodej Ekstraklasy wylądował w normalnej lidze, wbrew ustawieniom regionalnym
- zespół rezerw drużyny spadającej z Ekstraklasy trafił do normalnej ligi, wbrew ustawieniom regionalnym
- zespół rezerw kolejnego z beniaminków Ekstraklasy pozostał poza systemem ligowym (choć na logikę powinien być dociągnięty)
- pomimo zakazu, by zespół rezerw grał w jednej lidze ze swoim zespołem głównym, takie sytuacje mają miejsce.
- pomimo ustawienia w zaawansowanym panelu, by do głównej Pierwszej ligi nie mogły awansować zespoły rezerw, "ptaszek" się nie zapisuje.
- można objąć kluby filialne, stanowiące "2. zespoły"
Ogólnie wydaje mi się, że powinno być dobrze i struktura zabezpiecza przed takimi błędami, ale nic z tego. Będę jeszcze testować kilka opcji.
I jaka jest, do cholery, różnica pomiędzy:
a) 2. zespół
b) zespół rezerw
c) II zespół
d) zespół B
i z której opcji powinienem korzystać??
Napisano 3 December 2010, 14:44
Napisano 11 December 2010, 14:05
Użytkownik Kartvel dnia 24 November 2010, 20:47 napisał
Ogólnie wydaje mi się, że powinno być dobrze i struktura zabezpiecza przed takimi błędami, ale nic z tego. Będę jeszcze testować kilka opcji.
a) 2. zespół
b) zespół rezerw
c) II zespół
d) zespół B
Poza nazewnictwem nie ma to znaczenia, tak mi się zdaje. Natomiast kluby rezerw możesz tworzyć dwojako - jako filię (i wtedy da się je objąć) albo jako drużynę dodatkową w ustawieniach klubu (i wtedy nie da się go objąć).
Użytkownik pogon_02 dnia 3 December 2010, 14:44 napisał
Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami kreatora rozgrywek, by to osiągnąć. Oczywiście odpowiednią ilość rozgrywek musisz mieć przygotowaną w bazie danych.
Napisano 11 December 2010, 20:31
Użytkownik Ernie Souchak dnia 11 December 2010, 14:05 napisał
Użytkownik Kartvel dnia 24 November 2010, 20:47 napisał
a) 2. zespół
b) zespół rezerw
c) II zespół
d) zespół B
Poza nazewnictwem nie ma to znaczenia, tak mi się zdaje. Natomiast kluby rezerw możesz tworzyć dwojako - jako filię (i wtedy da się je objąć) albo jako drużynę dodatkową w ustawieniach klubu (i wtedy nie da się go objąć).
Hmm... Czyli jednak muszę jako filię, żeby móc im ustawić grupę "rezerw" w Pierwszej lidze jako ligę regionalną. No nic, wyjdzie nowy patch, spróbuję od nowa i stopniowo
Napisano 25 December 2010, 10:56
Napisano 25 December 2010, 11:18
Napisano 25 December 2010, 17:02
Napisano 25 December 2010, 21:03
Napisano 26 December 2010, 16:57
Użytkownik BeeR dnia 24 November 2010, 19:01 napisał
1. Stworzyłem nowe państwo na bazie Irlandia(1920).
a) W jaki sposób zmienić teksty, żeby nie pojawiało się "zawodnik irlandzki, Irlandzki Dziennik, reprezentant irlandzkiego zespołu" itp)
b) W jaki sposób domyślny znaczek (tarczę) zmienić na flagę ?