Trening w FM 2007 - wątek oficjalny
#1 Gość_Profesor_*
Napisano 17 May 2007, 17:07
Zapraszam do dyskusji.
===
Dyskusja na starym forum
===
Nie by?a to dyskusja, jednak Chris79 poda? ciekawe i przydatne informacje dotycz?ce treningu w FM2007. Mi na przyk?ad one bardzo pomog?y.
Mianowicie:
1. Suma atrybutów pi?karza jest równa CA (oczywi?cie przy pewnym przeliczniku). Wzrost CA powoduje wzrost atrybutów gracza. Trening ma pokaza? grze, jak maj? by? wykorzystane nowe punkty. Warto zaznaczy?, ?e w pewnym wieku zawodnik przestanie si? rozwija? (CA przestanie si? podnosi?). Wtedy trening równie? decyduje, jakie atrybuty wzrastaj?, ale ju? kosztem innych.
2. Wed?ug Chrisa79 sam wzrost CA w niewielkim stopniu zale?y od treningu. Wi?kszy wp?yw na to maj?:
a ) wiek
b ) mentalno??
c ) cz?stotliwo?? gry w pierwszym zespole
d ) jako?? ligi
e ) samopoczucie zawodnika
Podsumowuj?c: Trening przede wszystkim ma na celu ukierunkowanie rozwoju m?odego gracza.
Jeszcze cytat za Paulem Collyerem:
While technical attributes can develop somewhat through a player's career, for me they are essentially what a player is born with. To my mind the following should apply as a *general* rule:
- Technical attributes fairly constant through career.
- Mental ones start low and rise through career.
- Physical ones start lower and increase in first few years then fairly constant until last few years when they drop.
Na koniec jeszcze równie? przydatny schemat, który pokazuje, jakie umiej?tno?ci powinni mie? trenerzy, by osi?gn?? 5* w treningu. Na forum opublikowa? go don pavlo.
Si?a:
Kondycja >= 18
Aerobik:
Kondycja >= 18
Um. Bramkarskie:
Trening bramkarski >= 18
Taktyka:
Taktyka >= 18
Obrona:
Defensywa =18 i Taktyka >=18
Defensywa =19 i Taktyka >=14
Defensywa =20 i Taktyka >=10
Panowanie nad pi?k?:
Technika =18 i Mentalno?? >=18
Technika =19 i Mentalno?? >=14
Technika =20 i Mentalno?? >=10
Atak:
Ofensywa =18 Taktyka >=18
Ofensywa =19 Taktyka >=14
Ofensywa =20 Taktyka >=10
Strza?y:
Technika =18 Ofensywa >=18
Technika =19 Ofensywa >=14
Technika =20 Ofensywa >=10
Sta?e fragmenty:
Technika =17 Mentalno?? + Ofensywa >=39
Technika =18 Mentalno?? + Ofensywa >=36
Technika =19 Mentalno?? + Ofensywa >=33
Technika =20 Mentalno?? + Ofensywa >=30
[streszczenie dyskusji ze starej bazy pióra Vizza]
Napisano 11 July 2007, 10:08
Zmierzam do tego, że rutynowo na początek sezonu dawałem chłopakom bardzo ostro w kość pod względem fizycznym stosując 2 sesje na zmianę - intesywna siła i mocny fitness 6 dni na zmianę z intensywny fitness i mocna siła 8 dni (reszta elementów treningu odpowiednio ograniczona, żeby suma nie przekraczała ŚREDNIO). Po tym okresie niestępowało 4-5 sparringów i do boju. Efekty były takie, że przez 1 - 1,5 miesiąca po zakończeniu okresu "ładowania akumulatorów" drużyna biegała żwawo i nieźle się broniła (utrzymując kondycję do 90 minuty - 82 - 83 % dla najwięcej biegających skrzydłowych), ale strzelała panu bogu w okno. Potem w miarę sezonu sytuacja się normowała (atrybuty wzrastały dla poszczegołnych grup) i było ok.
Problem powstał wczoraj. Po 8 letnich rządach w Tottenham postanowiłem pomóc Legii Warszawa, która po rundzie wiosennej była na 15 miejscu w lidze. 2 sezony potem miałem szansę awansować do Ligi Mistrzów. Niestety termin pierwszego meczu 3-ej rundy (o 2-iej nie ma co wspominać, choć była to drużyna z LITWY
Wynikiem tego jest to, że co prawda do LM CUDEM awansowałem, ale większość zawodników zdycha mi w 60 minucie meczu !!! Trzy rzędowe mecze w lidze zremisowałem w końcówkach (nigdy mi się to wcześniej nie zdarzało), a skrzydłowi mają pod koniec meczu 60 % mocy i patrzą mi dziwnie w oczy
Jestem ciekaw jakie są doświadczenie innych graczy na temat przygotowania fizycznego do sezonu. Kiedy, jak długo i z jaką intensywnością. Jak widać w wyżej cytowanym przykładzie, według mnie ma to wpływ na formę zespołu.
P.S. Cały okres przygotowawczy spędziłem w kraju. Podczas meczy i sparringów temperatury sięgały 30 stopni. Poprzednie doświadczenie miałem z Anglii, gdzie takich upałów nie ma. Być może to także wpłynęło na formę zawodników.
Napisano 11 July 2007, 10:36
Napisano 11 July 2007, 10:38
Napisano 18 July 2007, 09:16
Napisano 18 July 2007, 10:07
"dragonfly" napisał:
-gdy na przygotowaniu ćwiczymy Aerobik i Siłę to w sezonie możemy się ograniczyć i trenować bardzo intensywnie atrybuty techniczne co daje (u mnie) bardzo dobre efekty...
Dlatego mówię zawsze na tak zwanym przygotowaniu ćwiczymy Fizyczne atrybuty a w sezonie by ich mieć gotowych ćwiczymy Technicznie..
Napisano 18 July 2007, 12:30
Użytkownik Fernando dnia 2007-07-18, 11:07 napisał
"dragonfly" napisał:
-gdy na przygotowaniu ćwiczymy Aerobik i Siłę to w sezonie możemy się ograniczyć i trenować bardzo intensywnie atrybuty techniczne co daje (u mnie) bardzo dobre efekty...
Dlatego mówię zawsze na tak zwanym przygotowaniu ćwiczymy Fizyczne atrybuty a w sezonie by ich mieć gotowych ćwiczymy Technicznie..
I artybuty fizyczne cały czas masz na takim samym poziomie przez cały sezon ?? Wolę mieć szybkich, silnych i skocznych niż dobrze dryblujących i strzelających oborńców
Napisano 18 July 2007, 13:49
Napisano 18 July 2007, 20:31
Użytkownik handballer dnia 2007-07-18, 13:30 napisał
Użytkownik Fernando dnia 2007-07-18, 11:07 napisał
"dragonfly" napisał:
I artybuty fizyczne cały czas masz na takim samym poziomie przez cały sezon ?? Wolę mieć szybkich, silnych i skocznych niż dobrze dryblujących i strzelających oborńców
Napisano 19 July 2007, 02:22
Napisano 19 July 2007, 10:05
Może to moje wrażenie, ale nie zauważyłem dużej różnicy pomiędzy treningiem domyślnym, a treningiem przygotowywanym dla poszczególnych pozycji. Jedyne co jest pewne, to że wraz ze wzrostem obciążania - wzrasta liczba kontuzji.
Napisano 19 July 2007, 10:24
Użytkownik sefko1 dnia 2007-07-19, 11:05 napisał
Napisano 19 July 2007, 11:06
Użytkownik sefko1 dnia 2007-07-19, 11:05 napisał
Mam u siebie rok bodajże i stosuje zawsze trening presezon. I jakoś nie zauważyłem zwiększonej ilości kontuzji. Może to gorzej wygląda przy słabiej rozwiniętych bazach treningowych.
Tak jak mówicie, staty fizyczne spadają w trakcie sezonu. Więc ja wychodzę z założenia, że skoro podniosę je przed sezonem o kilka punktów i nawet niech sobie spadną w trakcie sezonu, to i tak wychodzę na plus. W sezonie, nie zawracam sobie głowy katowaniem zawodników treningiem siłowych, który mam ustawiony naprawdę na minimum. I jakoś nei narzekam
Napisano 19 July 2007, 11:39
Napisano 19 July 2007, 14:27
Użytkownik Łonio dnia 2007-07-19, 12:06 napisał
Więc może po prostu miałem pecha. Ale 7 kontuzji (w następnym roku 6) w odstępie niecałych 2 tygodni nie wydało mi się zachęcające. Ogólnie trening u mnie nigdy nie przekracza dolnego poziomu średniego. Tak jak na "domyślnym" i nie narzekam na rozwój graczy. A kontuzje częściej łapie na meczu niz treningu. Stąd moje przypuszczania.
Pozdrawiam.
[PS] To fakt, że nie mam trenerów 5*, wiec trudno mi polemizować z Toba w tej kwesti.
Napisano 19 July 2007, 19:59
Napisano 20 July 2007, 11:19
Napisano 20 July 2007, 16:55
Napisano 20 July 2007, 17:21