Pozwolę sobie skopiować mój post działu Taktyki pod FM 2010:
Dobrze, czas i na moją taktykę. Niektórzy być może pamiętają moją Iron '08 z czasów FM'a 2008. Ta taktyka to jej rozwinięcie i przystosowanie do najnowszej części. Filozofia gry opiera się na kontroli, na futbolu totalnym i kreatywności rodem z szatni Rinusa Michelsa

Ustawienie to też typowo holenderskie 4-2-3-1. Najważniejszą rolę w tej taktyce spełnia dwójka środkowych pomocników, playmaker oraz snajper. Obaj środkowi pomocnicy grają mocno defensywnie i ciężko pracują na chwałę dwóch gwiazd - rozgrywającego i napastnika. W ataku wspierają ich skrzydłowi i jeden albo obydwaj boczni obrońcy. Dzięki wysokiemu wysunięciu defensywy zespół na ogół przejmuje kontrolę w środku pola. W defensywie podstawą gry jest dobre ustawianie się i pułapki offside'owe. W ataku liczy się przede wszystkim błysk playmakera i spryt snajpera. Aby skutecznie grać tą taktyką ważne jest znalezienie odpowiednich zawodników na te pozycje. Playmaker wiadomo - technika, kreatywność, dobre podanie. Może być też dobry strzał, wtedy bywa bardzo skuteczny. Natomiast napastnik nie musi być ani szybki, ani dobry technicznie. Ustawiany jest jako Lis Pola Karnego, więc najważniejsze cechy to opanowanie, gra bez piłki i wykańczanie akcji. W ostateczności, jeśli nie udało się znaleźć odpowiednio kreatywnego rozgrywającego, można ofensywnemu pomocnikowi ograniczyć kreatywność i zmienić rolę z Klasycznej 10 na Ofensywnego Pomocnika, który będzie wspierał napastnika.
Jak wygląda taktyka?
Ustawienie
Ogólna filozofia gry
Oto efekty:
Rotherham United przewidywany był do zajęcia 5 miejsca w tabeli. Przez długi czas byliśmy niekwestionowanym liderem, dopiero zadyszka w końcówce sprawiła że zajęliśmy drugą pozycję w Coca-Cola League Two.
Tabela
Odpowiedni ludzie na odpowiednim miejscu:
Ronnie O'Brien, czyli playmaker. Statystyki mówią same za siebie.
Willy Topp, czyli snajper z prawdziwego zdarzenia - król strzelców CC League 2.
A oto i sama taktyka:
http://www.filefront...n (Rotherham, O