FM 2010 - Taktyki
Napisano 29 October 2009, 17:49
1) Udzielamy tylko konstruktywnych odpowiedzi wnoszących coś do tematu.
2) Posty w stylu "twoja taktyka jest super", "przetestuj moją taktykę" będą natychmiast usuwane.
3) Dyskusje w stylu "podaj link do swojej taktyki", "zamieść ją na serwerze X" również będą usuwane, prosimy takie rzeczy załatwiać na PW, a ewentualne linki z taktyką wklejać do działu.
4) Słabo opisane taktyki, nie poparte wiarygodnymi wynikami będą usuwane.
5) Prośby o podanie zawodników/taktyki do konkretnego zespołu będą usuwane.
Nieprzestrzeganie któregoś z powyższych punktów będzie odpowiednio nagradzane, szczególnie radzimy zwracać uwagę na punkt 1.
Napisano 31 October 2009, 11:15
Chodzi mi o:
1) graj piłką - patrzyłem jakie suwaczki się zmieniają i ku mojemu zdziwieniu nie zmienia się opcja przetrzymywanie piłki - hmm dziwne...
2) podanie na obieg - które z suczczków są odpowiedzialne za to zagranie tu też nie zauważyłem jakiś zmian w taktyce...
Drugi problem taktyczny.
Jak ustawicie w kreatorze taktyk grę skrzydłami lub środkiem? Zawsze mam trzy strzałki pokazujące kierunek podań. Czy da się takie podania ustawić bez wymuszenia w poleceniach zaawansowanych lub bez użycia poleceń z ławki które działają z opóźnieniem i jak wymuszę jakieś zagranie w zaawansowanych to zawodnicy stosują się do tego niezależnie od zmiany poleceń z ławki. Chcę np zacząć mecz grą skrzydłami nie ruszając ustawień zaawansowanych.
Napisano 31 October 2009, 11:20
Podania na obieg to imo Forward Runs/Through Balls.
Napisano 1 November 2009, 09:34
Napisano 1 November 2009, 11:42
Na pewno powinieneś zmieniać ustawienia taktyczne między ligą, a pucharami. Na pewno w lidze zrezygnuj z kontrataku, a graj bardziej ofensywnie, raczej krótkimi podaniami. Ciężko coś powiedzieć, bo opisałeś sytuacji dokładnie.
Napisano 1 November 2009, 15:58
Użytkownik Boy dnia 1 November 2009, 11:42 napisał
Na pewno powinieneś zmieniać ustawienia taktyczne między ligą, a pucharami. Na pewno w lidze zrezygnuj z kontrataku, a graj bardziej ofensywnie, raczej krótkimi podaniami. Ciężko coś powiedzieć, bo opisałeś sytuacji dokładnie.
Generalnie to jakoś mega słabo nie jest.Mam obecnie 3 sezon.W 1 i 2 byłem na drugim miejscu a teraz w 3 jestem znowu drugi na półmetku.
Gram Lechem. Na półmetku mam bilans 9-5-3.32-16 w bramkach. Gram w ustawieniu
Kasprzik
DL ( Atouba lub Gancarczyk) DC DC ( Bosy i Arboleda) DR( Ninkovic)
MC MC ( Landzaat i Bandrowski) (indywidualnie środkowy pomocnik obrona a drugi wsparcie )
AML ( Wilk lub Nastja Ceh) (ind. skrzydłowy atak) AMC (Stilic) (ind. Klasyczna 10 AMR (Peszko) (ind. skrzydłowy atak
SC (Lewnadowski lub Nowak Dawid)(w ust.indywid.jako środkowy napastnik atak)
z ustawień drużyny to mam standartowe.Jedynie co to mam żeby grać agresywnie i cały czas stosować pressing.
Gram takim ustawieniem bo wyniki mam lepsze niz na klasycznym 4 4 2 . Ponadto chciałem wykorzystać Stilica i Peszke którzy w takiej taktyce jak wyżej grają mega dobrze.
W europie taka taktyka sprawdza się mega dobrze 3 razy wyszedłem z grupy pucharu Uefa i przeszedłem nawet następna runde 2 razy, natomiast w lidze za dużo tych remisów ze słabiakami
zmienię tą strategie na ofensywną i podania krótkie zobacze może faktycznie pomoże.Najchętniej bym grał dwoma napastnikami ale coś nie mogę wtedy trafić w strategię
Napisano 1 November 2009, 17:50
Napisano 2 November 2009, 15:25
tez macie tak ze niby wasza obrona jest a tak jakby jej wogle nie bylo.... ?
moi obroncy to pozwalaja rywalą na wszystko... niby graja ostro ale to wyglada jakby uciekali od przeciwnikow , dzieki czemu rywal ma mnostwo dobrych sytuacji, wogle w tym Fmie nie rozumiem gry obroncow ... jakies rady by srodkowi obroncy normalnie walczyli z napastnikami?
Napisano 2 November 2009, 15:27
-Moj zespoł gra o zwycięstwo w lidze ,przydała by sie taktyka ofensywna
-Mam wysokiego napastnika dobrze skaczacego i głowkującego ,2 pozostałych również niezłych więc szkoda było by ich zmarnować (bardziej techniczni)
-Swietnego Ofens.Pomocnika lewego ,z dobrym dryblingiem i dosrodkowaniami
-Dobrego srodkowego pomocnika ,dobra pracowistośc ,wspołpraca i podania
-Dobry ofencywny pomocnik środkowy ,błyskotliwy
-2 solidnych środkowych obrońców
Pozostali : przecietni boczni obr, przyzwoity śr pomoc, def pom, lewy at.pom ,napastnik, atakujacy srodkowy lub prawy pomocnik.
Pomoże ktoś ?
Napisano 2 November 2009, 15:56
Cytat
tez macie tak ze niby wasza obrona jest a tak jakby jej wogle nie bylo.... ?
Mam dokładnie taki sam problem
Napisano 2 November 2009, 16:15
A, jakby coś, gram Lechem.
Napisano 2 November 2009, 16:16
Napisano 2 November 2009, 16:24
Proponuje ustawić indywidualne polecenia dla obronców tak żeby byli nie do przejscia
Napisano 2 November 2009, 17:19
GK Kasprzik(na poczatku sezonu gral Szamotulski)
DR Kikut(boczny,wsparcie) DC Arboleda i Bosacki (obrona) DL Gancarczyk (boczny,wsparcie)
MR Peszko(skrzydlowy,atak) MC Injac (środ.pomocnik,wsparcie) MC Kavianpour (cof.rozgrywajacy,wsparcie) ML Krivets(skrzydłowy,atak)
CF Smolarek albo Lewy (cof.napastnik) CF Rengifo (środ.napastnik)
i co z ta obrona zazwyczaj gram kotrole krotkie podania intensywny presing agresywny odbior i gram strefa a na 17 meczy mam 33 gole strzelone i 23 stracone ;] moze wyniki nie sa az takie slabe bo po 11 kolejkach jestem 1 w lidze ale to raczej przez to ze liga jest rowna ;]
Napisano 2 November 2009, 17:25
Napisano 2 November 2009, 17:53
Mój Skład:
----------------------Casillas----------------------
------S.Ramos--Ferdinand--Pepe--P.Evra------
---------------------X.Alonso---------------------
----C.Ronaldo------Kaka----------L.Messi-----
-------------------Raul---Rooney----------------
Obrońcy (Środkowi) których mam:
Ferdinand, Pepe, Raul Albiol, Metzelder, E.Garay
Mam jeszcze Arbeloe, Drenthe, Marcelo(ale to skrzydła)
Jeszcze Gago jako DPŚ
Gutiego mam jeszcze, Benzeme,David Villa, Mata,Raul Garcia i David Silva dojdą na koniec sezonu
Wracając do tematu: Prosze o taktyke która Jest:Ofensywna, Dobra w obronie(Nie puszcza bramek,(w szczególności "głupich") i przez którą zdobywa się duuużo bramek
Edit:
Tu jest screen taktyki: http://img28.imagesh...karmawiktor.png
Napisano 2 November 2009, 18:28
Napisano 2 November 2009, 18:44
Napisano 2 November 2009, 19:07
Użytkownik EyeMaze dnia 2 November 2009, 18:44 napisał
z lepszymi przeciwnikami cofnij linie obrony, ale nie za duzo, a pomocnikow zostaw tam gdzie sa tylko zmien im atrybuty tj. to co klikasz PPM i ustaw im tam pomocnik defensywny wsparcie albo obrona i zadnej luki zbyt duzej nie powinno byc. Graj bardziej defensywnie, długie piłki, zagrania na dobieg, i kontry. Powinno zadziałac