Skocz do zawartości

DustBlue IPB Skin by CodeGame Networks

Nowa 3D akcja w FM 2010

• Please log in to reply
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 HHH

HHH
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 8 September 2009, 09:58

Witam,

Jako, że temat mnie naprawde mocno interesuję chciałbym zaprosić do dyskusji o pierwszych filmikach 3d jakie Miles opublikował wczoraj wieczorem.
Oczywiscie zakładam go nie tylko z uwagi na moje nim zainteresowanie - sądze, ze jest wielu, których to powinno "ruszać" :) Po trzecie - zaprezentowane filmiki są naprawde dość długie (nawet cały mecz) wiec mozna juz co nieco o tym pogadać.

Czy widać jakieś zmiany w stosunku do 2009?

Animacja "ludzików":
- moim zdaniem niewiele sie zmienia. Jednak: gracze zaczeli podawać "z pasówki", oraz w końcu widać wychylenie ciała podczas główkowania (zamach). Do tego strzały mocniejsze i bardziej "kręcone".

Animacja wokół gry:
- pogoda. Deszcz pada tylko tam gdzie akurat leci piłka :) błysk fleszy zupełnie mnie wybija z rytmu gry, rozprasza - powinni ten efekt troche złagodzić. Fajne trybuny, świetny widok z najdalszej kamery. W ogole dwa razy więcej możliwości ustawienia kamer.

Mam nadzieje, ze w kolejnym blogu Miles opowie o pracach nad 3d troche wiecej. No i ze oczywiscie rozgrywka w "finale" bedzie jeszcze lepsza... natomiast patrzac na historie zwykle te pre-filmy potem juz niewiele sie zmieniały...

Wszystko do obejrzenia chociazby tutaj (pozwolilem sobie): http://wiecmysli.za....2010-3d-w-akcji

Pozdrawiam - H

#2 Manort

Manort
  • Użytkownik
  • 69 Postów:
  • Klub w FM:Amica Wronki

Napisano 8 September 2009, 20:49

Fajnie to w 3D wyglada tylko strach pomyslec co bedzie w nizszych ligach..

#3 lindros

lindros
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:Non-league

Napisano 8 September 2009, 21:34

Tylko się spytam, czy nie można było nazwać tematu normalnie? "Dwadzieściadziesięć" wygląda okropnie moim zdaniem, nie dałoby się tego zmienić?

#4 corsik

corsik
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 9 September 2009, 13:13

Ja mam nadzieje co do jednego w silniku i animacji :

Atak lewa / prawą stroną. OP Prawy / Lewy, wszystko jedno o wartości dośrodkowań powyżej 17 do 19. Ile razy piekny David B. będąc na szczycie trafiał w obrońcę? To jest chyba najbardziej irytująca część animacji. Jestem w stanie nawet przełknąć te nieszczęsne poprzeczki :)
Te dwa błędy powinni poprawić. Ogólnie FM2009 pomimo że wymagał jako takiego ogarnięcia taktyczne, spójnej wizji składu do taktyki - co powodowało znaczne podniesienie trudności - był o wiele lepszy od FM 2008 który był na prawdę fatalny - nie chce mi się nawet argumentować. Myślę że osoby druga ogarnięte oraz wspomniajace FM 2006 / 2007 wiedzą o co chodzi ;)

Jeszcze jedno, grając Wolfvs wprowadziłem ich do Premire League, gdzie zakupiłem Croucha - śmieszne czasem było to że gościu z 5 metrów nie trafiał piłką głową do bramki.

Druga sprawa to - że nie zawsze znajdujesz odzwierciedlenie w tym co zrobiłeś z taktyką a tym co widzisz na boisku... Tzn czasem zdarzały mi się mecze że super nagle dramat potem super - właściwie mogę powiedzieć że po 2 miesiącach grania mogę powiedzieć jak zrobić taktykę aby odzwierciedlała to co chcę grać. Wciąż mam problem ze skrzydłami przeciwnika ale to inna sprawa. Mam więc nadzieję, że w FM 2010 w silniku 3d i nie tylko będzie jednoznacznie stwierdzone co i jak grać i co jak ma się do tego co chcę grać.

Trochę śmieszne jest to że gościowi przesuniesz SUWAK ( Ku*** suwak w futoblu. Wchodzi trener do szatni i mówi : Ty grasz dzisaj na 80% dośworkowań i 40 % kreatywności :) )
Myśle że kreator taktyki to dobry pomysł nie mówiąc o krzyczeniu - teraz po strzeleniu 2 bramek ( a po latach trenowania słabych zespołów upatrzyli sobie mnie na następce Fergusona który już na treningi przyjeżdżał na wózku z kroplówką) - szybko atakujemy 2 brami i co robi komputer ? odrabia te 2 bramki bo nagle moi BEZ ZMIANY taktyki zapomnieli jak sie gra. Wiec musze zmienic na defensywna albo spokojna - teraz musze przesuwać kazemu jakiś SUWAK zamiast tak jak w piłce wykrzyczeć to do gości co grają. Graj wolniej - dokładniej. Boje się jak to będzie w 3d wyglądał.

P.S. Skoro teraz zatrudnili kogos do 3d to kto robił to wcześniej ?:) jakiś student?

#5 Henkel

Henkel

Forumowy pesymista

• ModTeam
  • 1 Postów:
  • Klub w FM:Wisla Krakow / Nowa Zelandia

Napisano 9 September 2009, 13:45

Wyświetl postUżytkownik corsik dnia 9 September 2009, 13:13 napisał

P.S. Skoro teraz zatrudnili kogos do 3d to kto robił to wcześniej ? :) jakiś student?
Zespol zatrudniony w Sega odpowiedzialny za gre Virtua Striker.

#6 Gietz

Gietz
  • PL Update
  • 0 Postów:

Napisano 11 September 2009, 18:10

Jest już nowy filmik, widać na nim ulepszone animacje, znacznie lepiej wygląda prowadzenie piłki, są też ładne zgrania klatką piersiową i interwencje bramkarzy (np. gdy rzuca się pod nogi strzelcowi, niestety po błędzie silnika w postaci wybicia w rywala) i drybling. Jak dla mnie spory postęp.

#7 Lukass

Lukass
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 12 September 2009, 09:27

Czasami się zdarza, że bramkarz wybija piłkę pod nogi napastnika, więc nie wiem czy to taki błąd. W FM'ie tak często się to nie zdarza.

#8 Malas

Malas
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:Jakubcovice

Napisano 9 October 2009, 19:27

Hmm bardzo mi się ten tryb 3D podoba. W FM09 nie przypadł mi zbytnio do gustu. Tutaj wystarczyły nowe animacje i już wygląda to o niebo lepiej.

#9 LuisRdL

LuisRdL
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 19 October 2009, 09:36

Animacje zdecydowanie lepsze niż w FM-ie 2009, oczywiście "dupszoty", nadal się zdarzają, ale...

Primo - sztuczki techniczne, zagranie piętą - miodzio !

Secundo - od czasu do czasu piękne parady bramkarzy, nawet przy karnych w końcu potrafią się rzucić w któryś róg (szkoda, że nie zawsze).

Tercio - wyraźnie podkręcone strzały i piękne wychylenie przy strzałach z baniaka.

#10 procop

procop
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:AC Milan

Napisano 22 October 2009, 13:14

Ja tryb 3D nadal traktuję jako kulki z dodatkowym, trzecim wymiarem do podglądu tego jak rozgrywka na boisku przebiega. W nowej wersji rzeczywiście animacje cieszą oko. Jedyne co mi się nie podoba to trybuny. Te kilka powielonych bitmap wygląda okropnie, można było to rozwiązać za pomocą ruszających się figurek w barwach klubu. Pozostaje wierzyć, że graficy wezmą na tapetę ten aspekt i niedługo ujrzymy jakiś ciekawy dodatek poprawiający wygląd trybun. Mimo wszystko postęp w enginie 3D jest spory i dobrze wróży na przyszłość. Jak dla mnie tak jest ok i nie potrzebuję grafiki w rodzaju FIFy.