Skocz do zawartości

DustBlue IPB Skin by CodeGame Networks

FM 2010 - STEAM

• Please log in to reply
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 corsik

corsik
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 1 September 2009, 11:44

Słów kilka na temat ofery zakupu gry przez Steam.
Jestem wieloletnim użytkownikiem tego programu i mam bardzo pozytywne doświadczenia. Pomimo dojrzałego już wieku 27 lat jedynymi płytkami które trzymam w pudełkach to WIN XP oraz Kaspersky ;) - nie wątpliwie jest to duży plus właśnie STEAM - dostęp i bezpieczeństwo przechowywanego programu.
Zarówno FM 2008 jak i 2009 gram przez STEAM ( zawsze up - to - date, nie muszę się o to martwić ).

Zastanawiam się nad kupnem 2010 ponownie przez STEAM - dlaczego? Ano dlatego, że zaraz po północy 30 X 2009 będę mógł odpalić nową wersję gry. Niestety minusy są następujące :
49.99 Eur oraz to jaki produkt odpalę? Jakie jest prawdopodobieństwo powtórki FM 2009 ( gra była tragiczna do łatki 9.0.3 kiedy gra się już bardzo dobrze)? Zakupiłem FM 2008 przez STEAM i był to błąd - gra do dzisiaj jak o niej myślę wywołuje ciarki obrzydzenia na moich plecach, szczególnie porównując to z FM 2007 który uwielbiałem :). Nie chcę po raz wtóry wyrzucić kasy w błoto ( po początkowej wersji 2009 obiecałem że koniec z FM :) ale po 9.0.3 prowadzę kolejny klub od zera do bohatera ( na razie bez bohatera ).
Zastanawiam się czy ktoś z Was również zakupi przez STEAM oraz osoby które może są bliżej FM 2010 - jakie są wasze odczucia co do nadchodzącej wersji. Ja swoje zdanie niejako mam ale może ktoś też podzieli się swoimi uwagami?

#2 Doki

Doki
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:Man City (FM 2012)

Napisano 1 September 2009, 13:29

a jakie mają być odczucia? nie rozumiem sensu zakładania nowego tematu, skoro masz tylko garść screenów, a od oceny gry będzie wersja demonstracyjna...

#3 bOozz

bOozz
  • Użytkownik
  • 2 Postów:

Napisano 10 September 2009, 19:04

Ja nauczony doświadczeniem kupuje FMa koło Lutego. Wtedy jest już za połowę ceny, z łatkami itp. Natomiast to że możesz coś ocenić po wersji demo to pic na wodę. Wersja demo nie wiem jakim cudem jest "ułatwiona". Każdorazowo grając w demo goliłem wszystkich ile wlezie średnimi klubami, a potem po zakupie gry, importowaniu taxy okazywało się że nie ma tak różowo.

BTW kiedy jest zapowiedziana oficjalna premiera?

#4 corsik

corsik
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 11 September 2009, 12:09

30. 10. 2009

Na Steam dają tą grę ale nie wiem po co - wolałbym kubek... Też myślałem się wstrzymać ale nie mogę się opanować i już 2 razy byłem na etapie zamówienie przed premierą 2010. W sumie w FM 2009 spokojnie mam jeszcze 2 - 3 miesiące grania kariery którą chce skończyć. Nową już zacznę w 2010 :)

#5 cezar1125

cezar1125
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 16 September 2009, 16:41

Może coś przeoczyłem, ale czy może mi ktoś wytłumaczyć, ewentualnie odesłać do wyjaśnienia, dlaczego w tym roku FM tyle kosztuje? Zawsze sugerowaną ceną było 99 zł a teraz 129,90 zł :o O co chodzi?

#6 cpu

cpu
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 11 October 2009, 08:27

A wie ktos moze czy bedzie mozna zainstalowac FM2010 podobnie jak 2009 na maks 5 komputerach i go aktywowac na tych 5 kompach?

#7 unluckR

unluckR
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 21 October 2009, 14:55

Wyświetl postUżytkownik cezar1125 dnia 16 September 2009, 16:41 napisał

Może coś przeoczyłem, ale czy może mi ktoś wytłumaczyć, ewentualnie odesłać do wyjaśnienia, dlaczego w tym roku FM tyle kosztuje? Zawsze sugerowaną ceną było 99 zł a teraz 129,90 zł :o O co chodzi?

widocznie chcą więcej zarobić ;P

#8 szramek

szramek
  • Użytkownik
  • 25 Postów:
  • Klub w FM:Rapid Wiedeń

Napisano 22 October 2009, 08:02

Generalnie ostatnio ceny gier poszły w górę (Risen, Dragon Age itd.) co twórcy tłumaczą rosnącymi kosztami produkcji. Dla Brytoli te parę funtów pewnie różnicy nie zrobi, no ale w Polsce te 30plnów to już jest różnica. Jak dla mnie decyzja o podwyżce cen nieco dziwna, bo jakby nie patrzeć, to gry nie są dobrem koniecznym i takie zwiększanie cen może spowodować rezygnację z zakupu, więc raczej nie spodziewałbym się większych zysków, ale może wydawcy wiedzą lepiej.

#9 fl0dA

fl0dA
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:Prato

Napisano 22 October 2009, 08:09

Wyświetl postUżytkownik szramek dnia 22 October 2009, 08:02 napisał

Generalnie ostatnio ceny gier poszły w górę (Risen, Dragon Age itd.) co twórcy tłumaczą rosnącymi kosztami produkcji. Dla Brytoli te parę funtów pewnie różnicy nie zrobi, no ale w Polsce te 30plnów to już jest różnica. Jak dla mnie decyzja o podwyżce cen nieco dziwna, bo jakby nie patrzeć, to gry nie są dobrem koniecznym i takie zwiększanie cen może spowodować rezygnację z zakupu, więc raczej nie spodziewałbym się większych zysków, ale może wydawcy wiedzą lepiej.

Euro skoczyło do góry to podwyższyli ceny. Teraz już jest niżej niż było pół roku temu ale z obniżką zawsze czeka sie do ostatniej chwili :). Target dla takich gier jest stały więc wychodzą z założenia że i tak fan serii kupi.

#10 szramek

szramek
  • Użytkownik
  • 25 Postów:
  • Klub w FM:Rapid Wiedeń

Napisano 22 October 2009, 08:27

Masz rację, ale jak już napisałem, gry to jednak dobro luksusowe, z którego można zrezygnować. Z drugiej strony jednak podwyżka cen wynosi 30% więc musiałaby zrezygnować z zakupu 1 osoba na 4, żeby przyniosło to straty. A nawet jeśli nie zniechęci to do zakupu fanów, to też nie przyciągnie nowych nabywców, szczególnie w krajach mniej zamożnych (Europa Wschodnia). Choć oczywiście wiemy, że SI nastawia się raczej na Wyspy czemu nie ma się co dziwić, skoro tam schodzi kilkadziesiąt razy więcej egzemplarzy niż w Polsce.

#11 Profesor

Profesor
  • Użytkownik
  • 1210 Postów:

Napisano 22 October 2009, 08:57

Kilkaset raczej

#12 sefko1

sefko1
  • Użytkownik
  • 16 Postów:
  • Klub w FM:[FM10]Leeds

Napisano 22 October 2009, 10:00

Czemu w Polsce robi się tajemnicę z ilości sprzedanych kopii gier. Ilość sprzedanych płyt muzycznych publikowana jest bez problemu.

#13 procop

procop
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:AC Milan

Napisano 22 October 2009, 13:07

Zamówiłem pre-order bo nie przepadam za STEAMem. Drażni mnie ten system, wolę mięć grę w pudełku, wtedy widzę na co wydałem pieniądze. Cena 99 zł była dla mnie miłą niespodzianką (mam FM 2008 z gram.pl, więc za kolejną płacę mniej). Jedyny minus (co się zresztą okaże) to to, że przez STEAM grę mam rzeczywiście 30.10. po północy i w na każdym komputerze (a w FM'a gram na kilku maszynach w różnych miejscach). Tego właśnie się obawiam, jako, że premiera w piątek, a jeśli chodzi o szybkość dostawy to gram.pl nie błyszczy. Poprzednim razem otrzymałem grę tydzień po premierze. Teraz, żeby nie ryzykować zamawiam kurierem, ale nie jestem przekonany czy gra będzie w dniu premiery. Co do samej gry, jakoś mnie nie przeraża ilość bugów, które zapewne wynikną po premierze. Chłopaki z SI powinni demo wydawać dwa miesiące przed premierą, wtedy łatka w dniu premiery nie byłaby potrzebna, a i gracze z pewnością bardziej zadowoleni. jak wspomniałem nie przeraża mnie to. Pogram i tak najpierw na rozgrzewkę, a zapewne przy 3-5 karierę zacznę na poważnie. W końcu grać będę cały rok...

#14 GR0s

GR0s
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 23 October 2009, 04:11

Wyświetl postUżytkownik procop dnia 22 October 2009, 13:07 napisał

Zamówiłem pre-order bo nie przepadam za STEAMem. Drażni mnie ten system, wolę mięć grę w pudełku, wtedy widzę na co wydałem pieniądze. Cena 99 zł była dla mnie miłą niespodzianką (mam FM 2008 z gram.pl, więc za kolejną płacę mniej). Jedyny minus (co się zresztą okaże) to to, że przez STEAM grę mam rzeczywiście 30.10. po północy i w na każdym komputerze (a w FM'a gram na kilku maszynach w różnych miejscach.

Wystarczy, że zakupioną box'ową wersję gry zarejestrujesz na STEAM a będziesz mógł używać wszędzie gdzie chcesz bez płyty.

Cytat

Tego właśnie się obawiam, jako, że premiera w piątek, a jeśli chodzi o szybkość dostawy to gram.pl nie błyszczy. Poprzednim razem otrzymałem grę tydzień po premierze. Teraz, żeby nie ryzykować zamawiam kurierem, ale nie jestem przekonany czy gra będzie w dniu premiery.

http://forum.gram.pl...=35166&pid=2178

Na gram.pl wybieram zawsze opcję kurier i jeszcze nigdy nie czekałem więcej niż jeden dzień.

#15 procop

procop
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:AC Milan

Napisano 23 October 2009, 07:43

Co do grania przez STEAM to oczywiście wiem, że będę mógł grać na każdym z kompów. Jednak nie przepadam za tym rozwiązaniem i Uniloc bez płyty bardziej mi odpowiadał.
Ja niestety mam niemiłe doświadczenia z zamawianiem z gram.pl, ponieważ spóźniali mi się zawsze z wysłaniem produktów. Mam nadzieję, że tym razem będzie tak jak napisali.

#16 DiDi

DiDi
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:Konfeks Legnica

Napisano 30 October 2009, 14:03

Zainstalowalem gre przez Steam, i nie moge znalesc folderow z gra. Typu data, languages, skins itp. Gdzie to znajde?

#17 Doki

Doki
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:Man City (FM 2012)

Napisano 30 October 2009, 14:07

steamapps/common

(możesz sam do tego dojść wnioskując po rozmiarach folderów :P )

#18 Rafcio

Rafcio
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:brak

Napisano 30 October 2009, 22:56

Czy zainstalowaną grę offline można zarejestrowac na STEAM?

#19 GR0s

GR0s
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 30 October 2009, 23:38

Wyświetl postUżytkownik Rafcio dnia 30 October 2009, 22:56 napisał

Czy zainstalowaną grę offline można zarejestrowac na STEAM?

Mnie się nie udało, w moim przypadku STEAM ściągnął swoją wersję do odrębnego katalogu i w ten sposób mam zainstalowany FM2010 dwa razy. :-/

#20 adrianqu

adrianqu
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 3 November 2009, 18:32

ja zamowilem pre-order na gram.pl 

gre mialem w czwartek!!!!!!!!!! o 15 na chacie !!!!

zainsatowalem offline bo steam kazal mi czekac do premiery :(