Użytkownik Kartvel dnia 2007-08-24, 13:24 napisał
Użytkownik Łonio dnia 2007-07-12, 23:14 napisał
Może jednak rekomendacja zależy od posiadanego składu? Ktoś ma jakieś uporządkowane przemyślenia? Bo mówiąc szczerze, trochę się gubię

Ależ oczywiście, że zależy! Gwiazdki są względne wobec siły Twojego zespołu. Z reguły najwięcej gwiazdek będą dostawać zawodnicy, którzy grają na tej samej pozycji, co najsłabszy zawodnik w Twojej jedenastce (o ile nie są jakimiś super gwiazdami). Wydaje mi się, że działa to mniej więcej tak:
jeśli grasz Barceloną i masz w składzie Eto'o, to dajmy na to Matusiak dostanie 1 albo 2 gwiazdki max.
jeśli grasz Widzewem i masz powiedzmy Bogunovića, to Matusiak dostanie 5-7 gwiazdek.
Ale w Barcelonie możesz mieć jednocześnie słabego bramkarza, i wtedy scout znajdzie wielu bramkarzy na 5-7 gwiazdek, choć mogą mieć CA/PA dużo mniejsze od Matusiaka. Przynajmniej ja tak to widzę...
... no i w sumie ja też to zacząłem tak widzieć

Obrazowo rzecz ujmując, jeśli mamy na jakiejś pozycji gracza o CA 199, to scouci wysłani do jakiegoś regionu nie dość, że rzadko znajdą gości na tą pozycję, to jeśli już, nie ma raczej szans, aby dostał 6, czy 7*. Gram jednak obecnie słabą drużyną i ciężko mi będzie dokonać jakiś potwierdzających testów. Chyba, że znajdę jakiś starszy save.
W sumie tak sobie myślę, że jest to nawet logiczne
Użytkownik Nicky Salapu dnia 2007-08-25, 23:43 napisał
Oczywiście że rekomendacja zależy od posiadanego składu.
Z moich obserwacji:
6*, 7* - whatever the price / at any cost
5* - quality signing
4* - good signing
3* - decent signing
2* - last resort
1* - not worthwhile
I tu 4* oznacza tyle, że jest to zawodnik mający obecne lub przyszłe umiejętności na poziomie obecnego najlepszego zawodnika na tej pozycji z naszej drużyny. Stąd np. jeśli nie mamy w kadrze żadnego zawodnika z pozycją WB L, to automatycznie wysokie rekomendacje będą dostawać byle jacy zawodnicy którzy mają taką pozycję jako główną. Słowem, chcąc wzmocnić skład należy kupować zawodników opatrzonych minimum 5 gwiazdkami.
Dokładnie. Warto też doczytać info przy potencjale. Przy 5* pisze bodajże, że ów zawodnik ma większy potencjał od zawodnika obecnie posiadanego. Dalej chyba jest napisane, że zawodnik może być o wiele lepszy od zawodnika X.
Przyznam, iż na początku podchodziłem do tego w ten sposób, że jeśli scout mi pokazał gościa 7*, to sądziłem, że taki koleś ma PA w przedziale powiedzmy 180-200. I stąd te wszystkie moje wątpliwości

Aż sam się dziwię, że dopiero po takim czasie grania w FMa, doszedłem do takich wniosków

btw: a czy ktoś może mi powiedzieć, od kiedy istnieje taka forma oceny piłkarzy? Bo jak gram już kilak ładnych lat w CM/FM to nie mogę sobie jakoś tego skojarzyć