Skocz do zawartości

DustBlue IPB Skin by CodeGame Networks

Skuteczność

• Please log in to reply
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 szak

szak
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 6 February 2008, 16:26

Niestety jest to największy bug gry i nie mówcie mi że jest to urealnienie i że zawodnicy szczelają mnie goli ( niestety tylko moi ) a argument ze teraz król strzelców premiership strzela około 20 goli też można wsadzić w bajki ( u mnie Rooney strzelił 34 ).
Ileż to meczy w sezonie miałem że oddając około 25 strzałow w tym jakieś 15 w światło bramki strzelam 1 gol albo nawet zero a przeciwnik oddaje 2-3 strzały i też strzela ( właśnie zakończyłem mecz Chelsea - Liverpool 1-1 wynik niby niezły tylko że ja oddałem 20 strzałów z czego 15 w światło bramki a Chelsea 5 strzałów z czego 1 w światło bramki, i tak wygląda prawie każdy mecz ).

Druga sprawa strzały z dystansu i rzuty wolne przez półtora sezonu strzliłem 1 gola z dystansu i 1 z wolnego ( mam dobrze strzelających zawodników) kolejna rzecz która jest totalnie skopana, i chociaż ustawiłem swoim zawodnikom strzały z dystansu rzadko ( stwierdziłem że szkoda marnować sytuacje ) to i tak oddaje w meczu około 5-6 strzałow z dystansu. Paranoja

#2 Forn

Forn
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:Arsenal [FM 2008]

Napisano 6 February 2008, 16:36

Cytat

Ileż to meczy w sezonie miałem że oddając około 25 strzałow w tym jakieś 15 w światło bramki strzelam 1 gol albo nawet zero a przeciwnik oddaje 2-3 strzały i też strzela
Yup

Masz po prostu złą taktykę, w której zawodnicy oddają strzały ze złych pozycji, u mnie Stancu w 4 meczach strzelił 6 goli, Marlet w 8 meczach 6 itp. Jedyne na co mogę narzekać, to fakt że z 80% bramek ładują napastnicy. Jednak kłopotów ze skutecznością nie ma.

#3 Kit070

Kit070
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:fm09 Atletico Madryt

Napisano 6 February 2008, 16:50

Wyświetl postUżytkownik szak dnia 2008-02-06, 16:26 napisał

Niestety jest to największy bug gry i nie mówcie mi że jest to urealnienie i że zawodnicy szczelają mnie goli ( niestety tylko moi ) a argument ze teraz król strzelców premiership strzela około 20 goli też można wsadzić w bajki ( u mnie Rooney strzelił 34 ).
Ileż to meczy w sezonie miałem że oddając około 25 strzałow w tym jakieś 15 w światło bramki strzelam 1 gol albo nawet zero a przeciwnik oddaje 2-3 strzały i też strzela ( właśnie zakończyłem mecz Chelsea - Liverpool 1-1 wynik niby niezły tylko że ja oddałem 20 strzałów z czego 15 w światło bramki a Chelsea 5 strzałów z czego 1 w światło bramki, i tak wygląda prawie każdy mecz ).

Druga sprawa strzały z dystansu i rzuty wolne przez półtora sezonu strzliłem 1 gola z dystansu i 1 z wolnego ( mam dobrze strzelających zawodników) kolejna rzecz która jest totalnie skopana, i chociaż ustawiłem swoim zawodnikom strzały z dystansu rzadko ( stwierdziłem że szkoda marnować sytuacje ) to i tak oddaje w meczu około 5-6 strzałow z dystansu. Paranoja
Zagraj trochę więcej defensywnie, przytrzymaj piłkę, pograj podaniami, graj na czas (reguluj suwakiem w trakcie gry) i sam zobaczysz że pozycje będą bardziej przygotowane i na pewno będziesz bardziej skuteczny.
Jakie masz tempo gry? Jeśli szybkie to nie bądź zdziwiony że dużo marnują.
Ja z bezpośrednich wolnych faktycznie też mało mam goli (tak z 5 na sezon) ale za to z dystansu moi zawodnicy dużo strzelają bramek (ale fakt że pozwalam im strzelać ile chcą z dystansu).

#4 bzychol

bzychol
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:tylko FULHAM

Napisano 6 February 2008, 18:06

gdyby napastnicy byli skuteczniejsi i każdą sytuacje sam na sam wykorzystywali to już się boje o wyniki , biedni by byli ci bramkarze a tak to se mogą trochę pobronić i puścić max te 7-8 goli w meczu.

#5 Gizzz

Gizzz
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:Legia Warszawa

Napisano 6 February 2008, 18:49

Kurcze już taka dyskusja była w temacie "taktyki". Przecież wiadomo, że piłkarze nie strzelają tuzina bramek. Popatrz sobie na rzeczywistość. Mamy mecz Polska-Finlandia. Fin ograł polską obronę i wyłożył napastnikowi piłkę na 7 metr. Napastnik był sam, przewrócił się ledwo trafiając w piłkę, która poleciała pięć metrów obok bramki. Takie rzeczy się zdarzają. Albo mecz West Brom Albion-Man Utd. bodajże trzy albo dwa lata temu. Kuszczak wyłowił 13 strzałów takich mistrzów jak C. Ronaldo, Rooney itp., a przecież to 13 celnych strzałow na bramkę a niecelenych pewnie drugie tyle. Po drugie może za dużej presji poddajesz napastników. Ja raz Korzymowi powiedziałem przed meczem, że ciąży na nim presja to wykorzystał pierwszą akcę świetnym strzałem.

#6 piciu9

piciu9
  • Użytkownik
  • 1 Postów:

Napisano 7 February 2008, 16:39

Gdyby to rzadziej się zdarzało to było by dobrze, ale nie co mecz praktycznie. Mogli by chociaż zmniejszyć ilość sytuacji sam na sam.

#7 Gizzz

Gizzz
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 8 February 2008, 00:36

A ja zdążyłem się już naprawdę przyzwyczaić do tego, że tak robią i są nieskuteczni. Dostrzegłem, że często mają piłkę nie na tej nodze co trzeba. Np. Cabrera będąc sam na sam z bramkarzem już go minął, ale miał piłkę na lewej nodze, a jest prawonożny i zamiast trafić do pustej bramki strzelił w poprzeczkę. Myślę, że bardzo ważne jest to na której nodze napastnik ma piłkę. Obecnie staram się wyszperać napastnika obunożnego to powinno wyeliminować nieskuteczność.

Po drugie zauważyłem ostatnio że czasami moi napastnicy będąc w dobrych sytuacjach, ale będąc naciskanymi przez nadbiegającego obrońcę i nie mając piłki na swojej lepszej nodze wybiegają niemalże z pola karnego i nie oddają strzału. To jest dopiero ciekawe. Kumpel miał to samo ale jak przeszedł do Liverpoolu to problemy z nieskutecznością i tego typu akcjami się skończyły m.in przez to że ma napastników obunożnych

#8 bzychol

bzychol
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:tylko FULHAM

Napisano 8 February 2008, 09:32

Trzeba jeszcze ustawić napastnika po dobrej stronie np jak jest strzela lepiej prawą nogą to ja go ustawiam z lewej strony i nie mam takich dzikich problemów. Z drugim napastnikiem robię na odwrót ;) Gorzej jak się gra na 1 napastnika ale w sumie to on ma przed sobą najczęściej bramkarza i jeżeli jest dobry to wie co z piłką zrobić i np puści mu po długim rogu albo zrobi zwód i brameczka. Można się przecież jeszcze pobawić z swobodą taktyczną i to często przynosi bardzo dobre efekty.

#9 piciu9

piciu9
  • Użytkownik
  • 1 Postów:

Napisano 8 February 2008, 17:15

Wyświetl postUżytkownik bzychol dnia 2008-02-08, 09:32 napisał

Trzeba jeszcze ustawić napastnika po dobrej stronie np jak jest strzela lepiej prawą nogą to ja go ustawiam z lewej strony
Ale bzdura :keke:
Myślałem że większość piłkarzy prawo nożnych lepiej się czuje na prawej stronie a lewo nożnych na lewej.
No zobacz... Mając znakomitych napastników musiałem oglądać co najmniej 3 zmarnowane sytuacje sam na sam w trakcie meczu.

#10 Gizzz

Gizzz
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 9 February 2008, 10:12

To wcale nie jest bzdura :P Możliwe jednak, że ma znikome znaczenie a znacznie ważniejsza jest forma. Tak jak piszesz Piciu ustawiałem Grosickiego który jest prawonożny po lewej stronie, a Korzyma po prawej stronie bo jest lewonożny. Efekt? Korzym rzeczywiście strzelał i Grosicki w sumie w 50 meczach strzelili razem 50 bramek, czyli nie najgorzej. Ale... widziałem Grosickiego, który marnuje sytuacje za sytuacją. Był to bodajże mecz z Groclinem albo z Koroną. Grosik minął dwóch rywali i już myślałem że spokojnie wpakuje piłkę do bramki. Strzela pierwszy raz, bramkarz broni, strzela drugi raz, bramkarz broni, strzela trzeci raz, trafia... w słupek. Jednakże, wystawiając w ostatnim meczu sezonu rezerwy (zagwarantowalem sobie mistrza) nie miałem zbyt wielkiego wyboru i wystawiłem dwóch prawonożnych napastników - Kozuba i Majkowskiego. Majkowski był po lewej stronie, czyli po tej stroni gdzie nie szło prawonożnemu Grosickiemu. Efekt? Trzy strzelone bramki - jedna prawą, dwie lewą nogą:D

Tak jak wszyscy wyżej pisali, a ja próbowałem tonować emocje, napastnicy mogą być nieskuteczni. Zupełnie jak w rzeczywistości. Jeśli napastnik na początku sezonu strzela gola za golem w każdej sytuacji i nawet z najlepszymi drużynami, a później strzelać przestaje to trzeba go posadzić na ławce rezerwowych. I wydaje mi się, że trzeba sadzać napadziora na ławce jeśli w trzech kolejnych meczach nie strzeli bramki mając mnóstwo stuprocentowych okazji. Albo wydelegować go na mecz rezerw :) Co prawda Ameryki nie odkryłem, lecz często o tym zapominamy, dlatego ja będąc wielkodusznym, przypominam o tej zasadzie :)

#11 jasonx

jasonx

Dzielnicowy

• Użytkownik
  • 22 Postów:
  • Klub w FM:Scarborough

Napisano 9 February 2008, 10:20

Wyświetl postUżytkownik piciu9 dnia 2008-02-08, 17:15 napisał

Wyświetl postUżytkownik bzychol dnia 2008-02-08, 09:32 napisał

Trzeba jeszcze ustawić napastnika po dobrej stronie np jak jest strzela lepiej prawą nogą to ja go ustawiam z lewej strony
Ale bzdura :keke:
Czemu bzdura? Kazda opcja ma swoje plusy. Jesli lewonozny gra z lewej strony, to lepiej poda/dosrodkuje.. A jesli z prawej, to wieksza szansa, ze "nawinie" obrone na zamach i pierdyknie po dlugim slupku.. Zloty srodek - swap positions :)

#12 piciu9

piciu9
  • Użytkownik
  • 1 Postów:

Napisano 9 February 2008, 12:35

Wyświetl postUżytkownik jasonx dnia 2008-02-09, 10:20 napisał

Zloty srodek - swap positions :)
Gorzej jak te pozycje różnią się poleceniami :P

#13 kostek

kostek
  • Użytkownik
  • 1 Postów:
  • Klub w FM:Wrexham

Napisano 9 February 2008, 19:09

Albo gramy jednym napastnikiem. ;)

#14 Noodles

Noodles
  • Użytkownik
  • 0 Postów:
  • Klub w FM:Partizan Belgrad

Napisano 29 March 2009, 19:45

Skutecznosc albo jej brak :keke: Szczerze mowiac ciezko sie do tego odniesc. Zdarza sie, ze mam w meczu 25-30 strzalow (w tym kilkanascie celnych) i strzelam 2 bramki. W innym meczu mam kilkanascie strzalow (w tym 8-9 celnych) i strzelam 5-6 bramek. Mysle, ze od wielu rzeczy to zalezy, przede wszystkim od taktyki oraz tego jakiej klasy ma sie napastnikow. Tak jak napisal Gizzz jezeli napastnik stracil skutecznosc a na dodatek zaczyna notowac slabe oceny to warto posadzic go na lawce na 2-3 spotkania. Zauwazylem, ze dosc czesto to sie sprawda.

#15 Pushupek

Pushupek
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 3 October 2009, 21:35

Ja mam czesto tak że moji napastnicy nie strzelają goli od 10h... A najlepsze jest to że i tak mecze wygrywam, a bramik strzelają mi obrońcy...

#16 AgreSsiveStyle

AgreSsiveStyle
  • Użytkownik
  • 0 Postów:

Napisano 4 October 2009, 23:48

Problem skuteczności, to głównie źle ustawione polecenia dla napastnika. Musicie pokombinować. Wiadomo, każdemu zdarzy się słabszy mecz, ale jeśli wasz desant nie strzela goli praktycznie w ogóle, to znaczy, że coś jest nie tak ;)